ßßß Cookit - przepis na Wegańska tarta buraczana

Wegańska tarta buraczana

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj czas na mojego ukochanego buraka, od którego jestem uzależniona. Co powiecie na podanie go w formie tarty buraczanej...? Może przekona was to, że potrawa ta zachwyciła ostatnio nie tylko mnie, ale i moją (dość wymagającą) drugą połówkę. Niezwykle krucha (!), z pysznym kremem buraczanym, poprawi nastrój każdego buraka ;p
(forma do tarty o średnicy ok. 23 cm)
spód:
- 120 g mąki gryczanej
- 60 g płatków owsianych
- 60 ml płynnego oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 3-4 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka octu winnego
Wszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę.
Formę na tartę wykładam papierem do pieczenia, wyklejam ciastem i wkładam do lodówki na ok. 30 min.
Ochłodzony spód w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 min.
Upieczony wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia.
krem buraczany:
- 3 upieczone buraki
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1 naturalny jogurt sojowy 125 ml
- 1 "doniczka" świeżej bazylii
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (nie-weganie mogą zastąpić je 1 łyżką startego parmezanu)
- 2 łyżki podprażonych na suchej patelni orzeszków Pini
- 5 łyżek mleka roślinnego
- 1 łyżeczka miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
dodatkowo: 2 upieczone buraki pokrojone w bardzo cienkie plasterki (jak na carpaccio z buraka), oliwa extra virgin
Wszystkie składniki wrzucam do miksera. Całość blenduję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam. Gdyby masa była zbyt gęsta dodaję 1-2 łyżki mleka.
Na wystudzony spód tarty wykładam 1/2 kremu buraczanego. Na nim układam 1/2 plasterków z buraka. Solę, pieprzę. Na to ponownie wykładam pozostały krem buraczany, a na samą górę tarty resztę buraczanych plastrów. Ponownie solę i pieprzę i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 min.
Gotową tartę wyciągam z piekarnika. Pozostawiam ok. 5 min do ostudzenia. Przed podaniem skrapiam oliwą extra virgin i dekoruję listkami świeżej bazylii.
Gdy już kawałki tarty znajdują się na talerzu polecam skropienie ich odrobiną octu balsamicznego :)
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/10/weganska-tarta-buraczana-niezwykle.html