Wykonanie
Największy fun, gdy z niczego wyczarujesz coś dobrego. W kuchni wszelkie wariacje są dozwolone, a użycie naszej fantazji wręcz wskazane. Dlatego nie trzymajmy się
kurczowo przepisów i zaufajmy naszej intuicji. My ostatnio to zrobiliśmy i stworzyliśmy coś niesamowicie pysznego. A wszystko zaczęło się od chęci wykorzystania nadmiaru produktów zalegających w spiżarni.

(2 porcje)- 2 małe
papryki- 1
cukinia- ok. 10
pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)- 4 laski
selera naciowego- 2
szalotki- 1 duży ząbek
czosnku- 1/2 szklanki
kuskus- 1/2 szklanki
wody- 1 łyżka
oliwy- 1 łyżeczka
kurkumy- 1 łyżeczka marokańskiej
mieszanki przypraw Ras el Hannout (w jej skład wchodzi m.inkumin,
kolendra,
curry,
ziele angielskie)- szczypta
cynamonu- 1 łyżeczka
słodkiej papryki-
sól,
pieprz-
olej do smażenia- do podania : kilka listków
selera naciowegoPrzygotowuję warzywa. Wszystko kroję w większą kostkę, z wyjątkiem
cebuli i
czosnku, które drobno siekam.Na rozgrzanej głębokiej patelni podsmażam
seler naciowy i
cebulę. Gdy
cebula się zeszkli dodaję
paprykę,
czosnek,
pomidory i całość podlewam odrobiną
wody. Duszę pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodaję
cukinię i
przyprawy (oprócz 1/2 łyżeczki
kurkumy). Duszę kolejne 10 min.Kiedy warzywa się duszą przygotowuję
kuskus*. Wrzucam go do miski, skrapiam łyżeczką
oliwy, dodaję 1/2 łyżeczki
kurkumy i zalewam
wodą. Miskę przykrywam na ok. 5 min, aby
kuskus wchłonął cały płyn. Następnie odkrywam
kaszę i dokładnie ją mieszam, by uzyskać charakterystyczną dla niej sypkość.Gdy nasze warzywa już się poddusiły, zdejmuję pokrywkę i całość gotuję jeszcze ok. 5 min, by powstały z nich płyn się zredukował. Całość próbuję i ewentualnie doprawiam
solą i
pieprzem.Wrzucam
kuskus na patelnię, dokładnie mieszam. Całość podaję w głębszych talerzach, ozdobione kilkoma listkami
selera naciowego.Pycha!*zobacz także post - jak przygotować
kuskus idealny