ßßß
(2 porcje)- 2 małe papryki- 1 cukinia- ok. 10 pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)- 4 laski selera naciowego- 2 szalotki- 1 duży ząbek czosnku- 1/2 szklanki kuskus- 1/2 szklanki wody- 1 łyżka oliwy- 1 łyżeczka kurkumy- 1 łyżeczka marokańskiej mieszanki przypraw Ras el Hannout (w jej skład wchodzi m.inkumin, kolendra, curry, ziele angielskie)- szczypta cynamonu- 1 łyżeczka słodkiej papryki- sól, pieprz- olej do smażenia- do podania : kilka listków selera naciowegoPrzygotowuję warzywa. Wszystko kroję w większą kostkę, z wyjątkiem cebuli i czosnku, które drobno siekam.Na rozgrzanej głębokiej patelni podsmażam seler naciowy i cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaję paprykę, czosnek, pomidory i całość podlewam odrobiną wody. Duszę pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodaję cukinię i przyprawy (oprócz 1/2 łyżeczki kurkumy). Duszę kolejne 10 min.Kiedy warzywa się duszą przygotowuję kuskus*. Wrzucam go do miski, skrapiam łyżeczką oliwy, dodaję 1/2 łyżeczki kurkumy i zalewam wodą. Miskę przykrywam na ok. 5 min, aby kuskus wchłonął cały płyn. Następnie odkrywam kaszę i dokładnie ją mieszam, by uzyskać charakterystyczną dla niej sypkość.Gdy nasze warzywa już się poddusiły, zdejmuję pokrywkę i całość gotuję jeszcze ok. 5 min, by powstały z nich płyn się zredukował. Całość próbuję i ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.Wrzucam kuskus na patelnię, dokładnie mieszam. Całość podaję w głębszych talerzach, ozdobione kilkoma listkami selera naciowego.Pycha!*zobacz także post - jak przygotować kuskus idealny