Wykonanie

Do tej
pory golonkę traktowałam jak
wędlinę. Ugotowaną podawałam z
chlebem,
masłem i
musztardą. Tym razem jednak odstępując od reguły przyrządziłam ją na sposób
chiński z
sosem sojowym i
grzybami mun. Danie podałam z
ryżem i warzywami.Składniki:1
golonka500 g
brukselki2
pietruszkikawałek
selera1
czerwona paprykagarść
grzybów mun3 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka świeżego
imbiru2 łyżki
soku z cytrynysól i
pieprz2 łyżki
masła1.
Golonkę myjemy, skrapiamy
sokiem z cytryny, posypujemy
solą,
pieprzem i wkładamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie wrzucamy do wysokiego garnka, zalewamy
wodą i gotujemy na małym ogniu (ok 1 godz. w szybkowarze, a 2 godzin na kuchence).
Grzyby mun zalewamy
wodą i ostawiamy.2. Warzywa obieramy.
Pietruszkę,
paprykę i
seler kroimy w słupki.
Brukselkę podsmażamy na
maśle. Do
golonki dodajemy
włoszczyznę, namoczone
grzyby i gotujemy ok 15 minut.3. Miękkie
golonki wyciągamy z
wywaru,
mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie obsmażamy na
maśle razem ze świeżym
imbirem,
sosem sojowym i pokrojonymi na drobno
grzybami mun.
Wywar przecedzamy prze gęste sito i odparowujemy. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
sosem sojowym.4.
Mięso podajemy z
ryżem i
sałatką (ja do warzyw dodałam sosu słodko - pikantnego i miałam pyszne warzywa do obiadu).SMACZNEGO :-)

