Wykonanie
Kurczak w aksamitnym
sosie pomidorowym zapisze się w moim menu na pewno na dłużej. Delikatny, bardzo aromatyczny, idealnie nadaje się do podania z
ryżem i świeżą
sałatką (u mnie z dodatkiem czerwonego grapefruita). Danie szybkie w przygotowaniu, na pewno zasmakuje każdemu :-)Składniki:4 pojedyncze
piersi z kurczaka1 puszka krojonych
pomidorów1
cebula1 ząbek
czosnku3 łyżki
serka mascarpone1 łyżeczka
brązowego cukru1 łyżka
octu balsamicznego10 czarnych
oliwek bez pestekświeże listki
bazyliicebulka dymkawędzona
papryka w proszku
oliwa z oliweksól i
pieprzok 1/2 szkl
wody1.
Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze części, oprószamy
solą,
pieprzem i wędzoną
papryką. W rondelku z grubym dnem podgrzewamy
oliwę, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę, przeciśnięty przez praskę
czosnek i chwilę podsmażamy. Gdy zacznie się intensywnie unosić aromat podsmażanych warzyw, dodajemy
pomidory z puszki,
brązowy cukier i
ocet balsamiczny. Całość podlewamy lekko
wodą i dusimy ok 5 minut.
Sos pomidorowy mielimy w blenderze, dodajemy
serek mascarpone,
sól i
pieprz i dokładnie mieszamy.2. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i smażymy na niej
piersi z kurczaka po 2 minuty z każdej ze stron.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy
sosem pomidorowym, posypujemy
oliwkami i zapiekamy ok 35 minut w 170*C.3. Przed podaniem danie posypujemy
cebulą dymką i listkami
bazylii.SMACZNEGO :-)

