Wykonanie
W robieniu domowych
wędlin i
kiełbas nie znam umiaru. Zawsze wyjdzie mi ich tak dużo, że później dzielę się nimi z rodziną. Nawet tym razem marne 1,5 kg
mięsa na
kiełbaski wystarczyły na przygotowanie dwóch obiadów dla trojga osób. Swój koniec
kiełbaski ujrzały w pysznym sosie
śmietanowo -
czosnkowym, który idealnie komponował się ze świeżymi
ziołami i słodkimi dodatkami.Składniki:1/2 kg
kiełbasy drobiowej parzonej3 ząbki
czosnku1/2 puszki
kukurydzy4
suszone pomidory1/4 szkl.
suszonej żurawiny200ml
śmietanki 30%1 szkl.
mleka 1,5%1,5 łyżki
mąkisól,
pieprz,
zioła prowansalskieszczypta słodkiej i
ostrej paprykiszczypta
kurkumyolej3 porcje
makaronu (po 250g każda)
parmezanświeże
oregano1.
Kiełbasę kroimy w plasterki lub na cząstki (zależy od jej rodzaju). Ja do tego dania użyłam domowej
kiełbasy drobiowej w jelicie 22/24. Na patelni rozgrzewamy
olej i podsmażamy
kiełbasę razem z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem do momentu, aż całość lekko się zarumieni. Doprawiamy do smaku
ostrą papryczką.2. Podsmażoną
kiełbasę przekładamy do głębokiego rondelka, dodajemy
kukurydzę,
żurawinę, pokrojone w kostkę
suszone pomidory, wymieszaną słodką
śmietankę z
mlekiem i
mąką i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok 10 minut. Na sam koniec sos doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
ziołami prowansalskimi,
słodką papryką i
kurkumą.3. W dużym garnku gotujemy
wodę z 2 łyżkami
soli i 2 łyżkami
oleju. Gdy
woda zawrze, wrzucamy
makaron i gotujemy go bez przykrycia do miękkości (wg przepisu na opakowaniu). Ugotowany
makaron cedzimy, ale w żadnym wypadku nie przelewamy zimną
wodą.4. Gorący sos mieszamy z gorącym
makaronem, posypujemy startym
parmezanem i posiekanym świeżym
oregano.SMACZNEGO :)