Wykonanie

12 kwietnia mój Mąż obchodził urodziny i właśnie z tej okazji powstał ten tort. Wbrew pozorom nie jest taki trudny do zrobienia, wystarczy włożyć w niego trochę cierpliwości i
serca. A czego się nie robi dla ukochanej osoby? :)Składniki:
biszkopt x2:5
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennejszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia w drugim
biszkopcie ujmujemy 1 łyżkę
mąki i dodajemy 1 łyżkę
kakaomasa jasna:1/2 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru2 opakowania
cukru waniliowego25 dag
masła2 szklanki
mleka w proszkuok 5 łyżek
adwokatumasa czekoladowa:180 g
masłaok 3
białek (1/5 szklanki)1/3 szklanki
cukru2 tabliczki
czekolady mlecznejok 5 łyżek
wódki miętowejPonadto:szklanka
kokosuróżowy barwnik
marchewki i łapki z masy cukrowej (w kolejnym
poście pokażę, jak zrobić masę
cukrową)2 tabliczki
czekolady mlecznejdo nasączenia
adwokat i
wódka miętowa1. Oddzielamy z 5 jaj
białka od
żółtek, ubijamy ze szczyptą
soli. Następnie dodajemy
cukry i nadal ubijając wlewamy po 1
żółtku.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie
łopatką. Na jasny
biszkopt potrzebujemy 3 formy do babeczek (lub 1 do babeczek i formę w kształcie jajeczek) i metalową miskę. Wszystkie formy smarujemy
masłem i w nich pieczemy
biszkopty ok 15 - 20 minut. Z połączenia tych kawałków powstanie tył zajączka.

2. Tak samo robimy ciemny
biszkopt, jedynie dodajemy odrobinę mniej
mąki i dodatkowo wsypujemy
kakao.
Biszkopt przelewamy do prostokątnej formy (ok 20 x 10 cm) i pieczemy ok 30 minut w 180*C do tzw. suchego patyczka. Studzimy3. Do masy czekoladowej
białka z
cukrem ubijamy na parze ok 5 minut, następnie dodajemy roztopioną
czekoladę i dokładnie mieszamy. Bardzo miękkie
masło miksujemy na niskich obrotach i porcjami dodajemy masę
czekoladową. Na koniec wlewamy
wódkę. Jeżeli masa się zważy - nie szkodzi. Wystarczy podgrzać ją w mikrofalówce i mikserem na wysokich obrotach wymieszać (trzeba tą czynność powtórzyć tyle
razy, dopóki masa się ładnie nie połączy). Zostawiamy do przestudzenia. Gdy masa jest już kremowa przekładamy nią nasączony
wódką miętową ciemny
biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy odrobiną masy i posypujemy rozdrobnioną jedną
czekoladą. Ostatnią
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i smarujemy boki ciasta.

4. Do masy białej
mleko zagotowujemy w
cukrem i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie
masło ubijamy w misce, dodajemy na zmianę zimne
mleko i
mleko w proszku. Na koniec do smaku dolewamy
adwokat. Białą masą przekładamy części na zajączka, a następnie dodajemy do niej różowy barwnik.5. Na ciemnym spodzie układamy 1 część zajączka i smarujemy ją różowym kremem. Do niej doklejamy pozostałe części, które również musimy pokryć warstwą masy. Gdy zajączek jest już dobrze pokryty posypujemy go
kokosem. Łapki dekorujemy masą
cukrową, a obok zajączka kładziemy
marchewki z masy cukrowej. Tort wkładamy do lodówki na ok 2 godz.

