Wykonanie

Zawsze gdy robiłam placki,
ziemniaki tarłam na tarce, albo przepuszczałam przez sokowirówkę. Dzisiaj postanowiłam sobie trochę ułatwić i
ziemniaki zmieliłam w blenderze. Placki wyszły bardzo delikatne, miękkie, no i przede wszystkim nie wchłonęły za dużo tłuszczu.A gulasz? Zrobiony na szybko bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem.Składniki na 2 porcje:500 g
mięsa z
łopatki1
cebula3 ząbki
czosnku1 duża
marchew1 łyżka
musztardy dijon2 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżka
mąki ziemniaczanej5 dużych
ziemniaków1
jajkook 2 łyżek
bułki tartejodrobina
mlekasól,
pieprz,
majeranek,
chilli.1.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na
oliwie. Dodajemy wyciśnięte przez praskę 2 ząbki
czosnku i pokrojone w drobną kostkę
mięso. Wszystko razem dusimy ok 10 minut.
Marchewkę obieramy, kroimy na kostkę i dorzucamy do
mięsa. Ponownie przykrywamy i dusimy ok 15 minut. Na koniec dodajemy
śmietankę wymieszaną z
musztardą i 1 łyżką
mąki ziemniaczanej, doprawiamy
solą,
pieprzem,
majerankiem i
chilli.2.
Ziemniaki obieramy, wrzucamy do blendera i mielimy (ale nie na całkowitą papkę), dodajemy
jajko,
sól,
pieprz, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek
czosnku,
bułkę tartą i
mleko, dokładnie mieszamy. Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z
olejem.3. Placki podajemy polane gulaszem i
śmietaną.
