Wykonanie

Po świątecznym wyciszeniu, czas na powrót na bloga :) Ten czas był dla mnie wielką odskocznią od tego, co na co dzień robię. W domu spędziłam jedynie parę godzin, a cały pozostały okres przeznaczyłam na odwiedziny u rodziny, wyjazd na
wieś, nad jezioro....Dzisiaj powrót do rzeczywistości. Na dzień dobry pieczona kaczuszka z
pomarańczami i
jabłkami w warzywach.Składniki:1
kaczka (ok 2,5 - 3 kg)1
pomarańcza2
jabłka3
marchewki1
pietruszka1/2
selera5 małych
cebulekjasna część
poraoliwa z oliweksól,
pieprz,
słodka papryka,
rozmaryn,
tymianek,
oregano.1.
Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i porcjujemy. Skórę
kaczki nacinamy, aby lepiej się wytopiła podczas pieczenia. Każdą część obficie przyprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką.
Kaczkę wkładamy na noc do lodówki.2.
Marchew,
pietruszkę i
selera obieramy i kroimy na słupki,
pora na plastry,
cebulę na cząstki. Na dużą blachę wykładamy folię aluminiową, polewamy
oliwą i wykładamy na nią warzywa.

3. Zamarynowanego
kurczaka układamy na warzywach.
Pomarańcze dokładnie myjemy i kroimy na plastry. Z
jabłek wykrawamy gniazda nasienne i razem ze skórką kroimy na cząstki.
Kaczkę obkładamy
owocami.


4. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 2 godz. w 220*C. Przed podaniem
kaczki podpiekamy ją jeszcze w 220*C w termoobiegu, ale już bez przykrycia. Podajemy z surówkami.
