Wykonanie
Słyszałem, że przygotowanie
kaczki to zmora nie jednego kucharza.Ja kucharzem nie jestem. Ale jeść kocham i gotować również. Dziś piekłem moją pierwszą pierś z
kaczki.Mówią, że powinna być różowa w środku. Rozumiem i szanuję podniebienia smakoszy tego rodzaju
mięsa. Niestety, ale taka forma mnie nie przekonała i postanowiłem przytrzymać ją w piecu.Ogólne wrażenie oceniam na plus.
Mięso nie było suche, a co najważniejsze? Przeszło wspaniałym aromatem
rozmarynu,
oregano i świeżych warzyw. Było pysznie.

Czas przygotowania: 50 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 23 , 00 złSKŁADNIKI:2 piersi z
kaczki3
marchewki1
seler3
pietruszki1
por3 średnie
buraki1 łyżka świeżego
rozmaryny1 łyżka świeżego
oreganosólpieprzPRZYGOTOWANIE:Piersi
kaczki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacinamy skórę w kratkę uważając, aby nie uszkodzić
mięsa.Piersi przekładamy do miski i przyprawiamy drobno posiekanym
rozmarynem i
oregano. Tak przygotowane
mięso wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Następnie układamy na dnie i bokach naczynia żaroodpornego. Możemy również dodać gałązki
rozmarynu i
oregano.Zamarynowaną
kaczkę układamy na rozgrzanej patelni skóra do dołu. Smażymy ok. 7 min, aż skórka się ładnie zarumieni. Następnie przekładamy na drugą stronę i jeszcze podsmażamy ok. 2-3 min.Podsmażoną
kaczkę układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy
solą i
pieprze.Tak przygotowaną
kaczkę z warzywami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200'C na ok. 15 min.Ostatnie 5 min. pieczemy bez przykrycia. Smacznego.