Wykonanie

Dzisiaj zdecydowanie rządzi rozpusta :) Francuskie rożki z nadzieniem
jabłkowym i
cytrynowo -
waniliowym lukrem to jest to, co chodziło za mną już dłuższy czas. Niestety przez kontuzję kciuka nie byłam w stanie sama zrobić
ciasta francuskiego, więc musiałam pójść na łatwiznę i odwiedzić sklep :) Są to jedne z najlepszych drożdżówek tego typu, jakie
jadłam do tej
pory. Z dużą ilością
cynamonu,
kardamonu i
jabłek idealnie nadają się jako dodatek do
kawy.Składniki:2
ciasta francuskie3 duże
jabłka1/2 małej łyżeczki
cynamonuszczypta
kardamonusok wyciśnięty z połowy
cytrynysok wyciśnięty z połowy
pomarańczygarść
rodzynek1 mała łyżeczka
cukru waniliowegojajko roztrzepane z
mlekiem do smarowania
Lukier:sok wyciśnięty z 1
cytrynycukier puder, ok 1 1 szklanki1 mała łyżeczka
wanilii1.
Ciasta francuskie rozłożyć na stolnicy i zostawić, aby osiągnęły temperaturę pokojową (dzięki temu nie skurczą się podczas pieczenia).
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kwadraciki, dać
rodzynki,
sok z cytryny i
pomarańczy,
kardamon,
cynamon i
cukier waniliowy.

2. Każde z ciast pokroić na 15 małych kwadratów. Łyżeczką nakładać
jabłka, następnie kwadraty sklejać w rożki, a na końcach zrobić wzorek z końcówki widelca.

3. Rożki smarować
jajem roztrzepanym z
mlekiem, a następnie każdy wierzch poprzecinać nożem. Piec ok 15 minut w 220*C.

4. Składniki na
lukier dokładnie wymieszać. Polewać jeszcze gorące
ciastka.

