ßßß
Dzisiaj zdecydowanie rządzi rozpusta :) Francuskie rożki z nadzieniem jabłkowym i cytrynowo - waniliowym lukrem to jest to, co chodziło za mną już dłuższy czas. Niestety przez kontuzję kciuka nie byłam w stanie sama zrobić ciasta francuskiego, więc musiałam pójść na łatwiznę i odwiedzić sklep :) Są to jedne z najlepszych drożdżówek tego typu, jakie jadłam do tej pory. Z dużą ilością cynamonu, kardamonu i jabłek idealnie nadają się jako dodatek do kawy.Składniki:2 ciasta francuskie3 duże jabłka1/2 małej łyżeczki cynamonuszczypta kardamonusok wyciśnięty z połowy cytrynysok wyciśnięty z połowy pomarańczygarść rodzynek1 mała łyżeczka cukru waniliowegojajko roztrzepane z mlekiem do smarowaniaLukier:sok wyciśnięty z 1 cytrynycukier puder, ok 1 1 szklanki1 mała łyżeczka wanilii1. Ciasta francuskie rozłożyć na stolnicy i zostawić, aby osiągnęły temperaturę pokojową (dzięki temu nie skurczą się podczas pieczenia). Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kwadraciki, dać rodzynki, sok z cytryny i pomarańczy, kardamon, cynamon i cukier waniliowy.
