Wykonanie
Pięknie, pysznie i zielono. Takie tortille możemy podać z zawiniętym w nie dowolnym farszem (
mięso, warzywa) lub maczać je w ulubionym dipie. Ciasto, jest nieco luźniejsze niż w pszennych tortillach które kiedyś piekłam, stąd w przepisie dodatkowa
mąka.
Póki trwa sezon
szparagowy, warto w tortille zawinąć upieczone
szparagi . Polecam!

składniki - 8 placków1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej + ok 1/2 szklanki do podsypania1/2 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaok 35 g (40 ml) szklanki
oleju roślinnego - u mnie kujawski z
bazylią i
cytryną1 szklanka ciepłej
wodyok 100 g
świeżego szpinakuprzygotowanieDo miski miksera wsypać
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia . Włączyć mikser na średnie obroty i wymieszać suche składniki ( Używam końcówki z nożem tnącym) . Dodać
szpinak, mieszać aż będzie całkiem rozdrobniony i wymieszany z
mąką. Dodać
olej i
wodę cały czas mieszając na średnich obrotach. Mieszać przez 1 minutę, zatrzymując jeżeli to konieczne, aby zeskrobać ciasto z brzegów miski. Po upływie około 1 minuty lub gdy ciasto zaczyna tworzyć kulę, zmniejszyć szybkości mieszania do małej. Mieszać jeszcze przez 1 minutę albo do czasu aż ciasto będzie gładkie. Jeżeli ciasto będzie nadal rzadkie i nie utworzy kuli , dosypać stopniowo nieco
mąki (do czasu aż będzie odpowiednio gęste aby zbić się w kulę) i mieszać ponownie.Przenieść na dobrze posypany
mąką blat. Podzielić na 8 równych porcji. Zagnieść małe kulki, spłaszczyć dłonią. Jeśli ciasto jest lepkie, należy użyć nieco więcej
mąki. Przykryć spłaszczone kawałki ciasta czystą ściereczką i odstawić na 15 minut.Po tym czasie rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienki, okrągły placek wielkości ok 17 - 18 cm. W razie potrzeby podsypywać
mąką. Nie układać surowych tortilli jedna na drugiej bo się posklejają - przekładać ściereczką.Kiedy patelnia jest bardzo gorąca, umieścić na niej placek i smażyć ok 1 minuty lub do chwili gdy na spodzie pojawią się blado brązowe plamy a na wierzchu placka zaczną się pokazywać małe pęcherzyki. Jeśli tortilla przypieka się zbyt szybko, zmniejszyć grzanie. Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 30 sekund. Zdjąć z patelni. Aby tortille pozostały ciepłe, miękkie i giętkie, do czasu usmażenia wszystkich, należy placki trzymać w zamykanym pojemniku lub foliowej torebce, najlepiej z
zamkiem. Można też układać jedną na drugiej, przekładając ściereczką.Podawać od razu ciepłe lub pozostawić do ostygnięcia i zjeść później. Jeżeli chcemy placki odgrzać, najprościej zrobić to w kuchence mikrofalowej. Placki można też zamrozić. Smacznego!


