Wykonanie
Świetny przepis na pszenne tortille. Są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Jeżeli porcja jest dla nas zbyt duża, i tak warto przygotować cała porcję, i część surowego ciasta zamrozić. Zamrażałam już rozwałkowane packi, owinięte pojedynczo w folię i ta metoda świetnie się sprawdziła. Jedyna wada tych tortilli jest taka, że jak raz je zrobimy, mała jest szansa, że będą nam smakowały kupione w sklepie.Przepis znalazłam tutajWpis dołączam do wrześniowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej tym razem u Małgosi na blogu Akacjowy blog

składniki - 16 placków3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia⅓ szklanki
oleju roślinnego1 szklanka ciepłej
wodyprzygotowanieDo miski miksera wsypać
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia. Włączyć mikser na średnie obroty i wymieszać suche składniki. Dodać
olej i
wodę cały czas mieszając na średnich obrotach. Mieszać przez 1 minutę, zatrzymując jeżeli to konieczne aby zeskrobać ciasto z brzegów miski. Po upływie około 1 minuty lub gdy ciasto zaczyna tworzyć kulę, zmniejszenie szybkości mieszania do małej. Mieszać jeszcze przez 1 minutę albo do czasu aż ciasto będzie gładkie.Przenieść na dobrze posypany
mąką blat. Podzielić ciasto na pół, a następnie każdą połówkę ponownie na pół . Kontynuować aż otrzymamy 16 równych porcji. Zagnieść małe kulki, spłaszczyć dłonią. Jeśli ciasto jest lepkie, należy użyć nieco więcej
mąki. Przykryć spłaszczone kawałki ciasta czystą ściereczką i odstawić na 15 minut.Po tym czasie rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienki, okrągły placek wielkości ok 17 - 18 cm. W razie potrzeby podsypywać
mąką. Nie układać surowych tortilli jedna na drugiej bo się posklejają.Kiedy patelnia jest bardzo gorąca, umieścić na niej placek i smażyć ok 1 minuty lub do chwili gdy na spodzie pojawią się blado brązowe plamy. Na wierzchu placka zaczną się pokazywać małe pęcherzyki. Jeśli tortilla przypieka się zbyt szybko zmniejszyć grzanie. Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 30 sekund. Zdjąć z patelni. Aby tortille pozostały ciepłe, miękkie i giętkie, do czasu usmażenia wszystkich, należy placki trzymać w zamykanym pojemniku lub foliowej torebce, najlepiej z
zamkiem.Podawać od razu ciepłe lub pozostawić do ostygnięcia i zjeść później. Jeżeli chcemy placki odgrzać, najprościej zrobić to w kuchence mikrofalowej. Placki można też zamrozić. Smacznego!

