ßßß Cookit - przepis na Kalmary faszerowane po włosku, z grilla

Kalmary faszerowane po włosku, z grilla

nazwa

Wykonanie

Dobre! Mimo, że mrożone małe kalmary były prawie oczyszczone, i tak jest to danie dosyć pracochłonne. Wielkość kalmarów nie jest wygodna - faszerowane takiego maleństwa to nie lada zabawa, ale warto się pomęczyć . Efekt był wart włożonej pracy.
Na podstawie przepisu z tej strony
składniki
500 g kalmarów baby ( u mnie mrożone)
60 ml oliwy z oliwek
2 szalotki, drobno pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
10 pomidorków cherry lub 1 duży pomidor drobno pokrojone w kostkę,
1 i 1/2 szklanki świeżych okruszków z bułki
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Sól i pieprz
cytryna do podania
przygotowanie
Rozmrożone kalmary oczyścić - usunąć szkielet, z tuby wyjąć tułów, odciąć macki, zachować ( jak się czyści kalmary można zobaczyć na tym filmie)
Tuby i macki przepłukać. Macki posiekać i odstawić na bok. Przygotować bułkę . Okruszki z bułki ( użyłam ciabaty, miąższu i skórki) ułożyć na blaszce lub żeliwnej patelni i wstawić do piecyka pod grill. Zapiekać do czasu aż zrobią się chrupiące i lekko brązowe. Możemy teokruszki zbrązowić na suchej patelni na kuchence. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać szalotki i czosnek, smażyć na niewielkim ogniu przez ok 1 minutę, aż zmiękną, dodać macki i podsmażać przez następne 2 minuty. Wmieszać pokrojone w kostkę pomidory, posypać podpieczonymi okruchami bułki, dodać pietruszkę .Podsmażać mieszając, aż większość płynu została wchłonięta.
Doprawić dobrze solą i pieprzem i odstawić do schłodzenia farszu.
Przy pomocy małej łyżeczki nakładać farsz do tub. Spiąć wykałaczką. Tak przygotowane kalmary możemy wstawić do lodówki i wyjąc jak będziemy gotowi do grillowania.
Przed włożeniem na grill kalmary posmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na tacce. Grillować 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości. Nie przedłużać grillowania aby nie zrobiły się gumowate.
Podawać z cytryną. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2015/05/kalmary-faszerowane-po-wosku-z-grilla.html