Wykonanie
Dobre! Mimo, że mrożone małe
kalmary były prawie oczyszczone, i tak jest to danie dosyć pracochłonne. Wielkość
kalmarów nie jest wygodna - faszerowane takiego maleństwa to nie lada zabawa, ale warto się pomęczyć . Efekt był wart włożonej pracy.Na podstawie przepisu z tej strony
składniki500 g
kalmarów baby ( u mnie mrożone)60 ml
oliwy z oliwek2
szalotki, drobno pokrojone w kostkę2 ząbki
czosnku, drobno posiekane10
pomidorków cherry lub 1 duży
pomidor drobno pokrojone w kostkę,1 i 1/2 szklanki świeżych okruszków z
bułki1/4 szklanki posiekanej
natki pietruszkiSól i
pieprzcytryna do podaniaprzygotowanieRozmrożone
kalmary oczyścić - usunąć szkielet, z tuby wyjąć tułów, odciąć
macki, zachować ( jak się czyści
kalmary można zobaczyć na tym filmie)Tuby i
macki przepłukać.
Macki posiekać i odstawić na bok. Przygotować
bułkę . Okruszki z
bułki ( użyłam ciabaty, miąższu i skórki) ułożyć na blaszce lub żeliwnej patelni i wstawić do piecyka pod grill. Zapiekać do czasu aż zrobią się chrupiące i lekko brązowe. Możemy teokruszki zbrązowić na suchej patelni na kuchence.
Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.W głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, dodać
szalotki i
czosnek, smażyć na niewielkim ogniu przez ok 1 minutę, aż zmiękną, dodać
macki i podsmażać przez następne 2 minuty. Wmieszać pokrojone w kostkę
pomidory, posypać podpieczonymi okruchami
bułki, dodać
pietruszkę .Podsmażać mieszając, aż większość płynu została wchłonięta.Doprawić dobrze
solą i
pieprzem i odstawić do schłodzenia farszu.Przy pomocy małej łyżeczki nakładać farsz do tub. Spiąć wykałaczką. Tak przygotowane
kalmary możemy wstawić do lodówki i wyjąc jak będziemy gotowi do grillowania.Przed włożeniem na grill
kalmary posmarować
oliwą z oliwek. Ułożyć na tacce. Grillować 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości. Nie przedłużać grillowania aby nie zrobiły się gumowate.Podawać z
cytryną. Smacznego!