ßßß Cookit - przepis na Labraks w asyście pomidorów

Labraks w asyście pomidorów

nazwa

Wykonanie

Kolejną rybkę testowaliśmy. Tym razem wybór padł na labraksa. Bardzo nam smakował. Oprócz tego, że wykwintnie prezentował się się na półmisku, to w smaku był genialny. Polecam. Szybki pomysł na danie bardzo reprezentacyjne.
Składniki:
1 szt. labraksa,
około 15 pomidorków koktajlowych,
cytryna,
kilka gałązek natki pietruszki,
1 - 2 ząbki czosnku,
oliwa,
chlust białego lub różowego wina,
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Podobnie jak było w przypadku dorady rybę sprawić i oskrobać z łusek. Zrobić po 2 nacięcia pod skosem, z obu stron ryby. Natrzeć solą i pieprzem. Pietruszkę poszatkować, dodać wyciśnięte 1-2 ząbki czosnku , zalać oliwą. Taką mieszankę nałożyć na labraksa i włożyć do środka. Plastry cytryny również włożyć do środka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pomidorkami. Chlusnąć winem i piec w 180 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Na koniec włączyć funkcję grill i przyrumienić skórkę. Smacznego:-)!
Przepis zgłoszony do akcji:
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/10/labraks-w-asyscie-pomidorow.html