ßßß


Kolejną rybkę testowaliśmy. Tym razem wybór padł na labraksa. Bardzo nam smakował. Oprócz tego, że wykwintnie prezentował się się na półmisku, to w smaku był genialny. Polecam. Szybki pomysł na danie bardzo reprezentacyjne.Składniki:
1 szt. labraksa,około 15 pomidorków koktajlowych,cytryna,kilka gałązek natki pietruszki,1 - 2 ząbki czosnku,oliwa,chlust białego lub różowego wina,sól i pieprz.Przygotowanie:Podobnie jak było w przypadku dorady rybę sprawić i oskrobać z łusek. Zrobić po 2 nacięcia pod skosem, z obu stron ryby. Natrzeć solą i pieprzem. Pietruszkę poszatkować, dodać wyciśnięte 1-2 ząbki czosnku , zalać oliwą. Taką mieszankę nałożyć na labraksa i włożyć do środka. Plastry cytryny również włożyć do środka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pomidorkami. Chlusnąć winem i piec w 180 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Na koniec włączyć funkcję grill i przyrumienić skórkę. Smacznego:-)!
Przepis zgłoszony do akcji: