Wykonanie
Jakiś czas temu robiłam w wolnowarze długo pieczoną
wieprzowinę - pulled
pork . Tym razem postanowiłam zrobić podobnie
kurczaka. Miałam puszkę wędzonych papryczek chipotle w sosie adobo (wędzone
ostre papryczki jalapeno), których już od dawna chciałam użyć. Dawno temu kupiłam też butelkę płynnego aromatu
dymu - stała na półce w sklepie więc wzięłam, nie do końca wiedząc nawet co z tym płynem robić - ot, taki zakupowy mus. Znalazłam przepis w którym użyłam i papryczek i płynnego
dymu. W efekcie otrzymamy smaczne, poszarpane kurze
mięso, które możemy zawinąć w tortille, podać w
bułce, lub po prostu potraktować jak zwykłe
mięso w daniu głównym i podać np z
kaszą bulgur. Dla mnie
mięso wyszło trochę za mało ostre - następnym razem dam więcej papryczek chipotle. W przepisie oryginalnym użyto puszki z grillowanymi
pomidorami, nie spotkałam u nas takich, natomiast myślę, że w sezonie, kiedy
pomidory będą dojrzałe i pyszne, należy po prostu samemu je zgrillować.Przepis z tej strony

składniki:500 g
mięsa z kurczaka (piersi, uda) bez kości i skóry
sólsos:1/4
czerwonej cebuli, posiekanej2 ząbki
czosnku200 g
pomidorów z puszki2 papryczki chipotle w sosie adobo + 2 łyżeczki sosu1 łyżka
brązowego cukrusok z 1/2
limonkiok 1/4 szklanki świeżej
kolendry1/8 - 1/4 łyżeczki płynnego aromatu
dymu (opconalnie)do podania:domowe tortille ( np takie ) lub
bułki (np takie )
ostra papryczka np jalapenoświeża
kolendraczerwona cebula w cienkich plasterkach
zielona sałata, czerwona
cykoriaPrzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
Mięso umyć, osuszyć, posolić. Umieść
kurczaka w misie wolnowaru.Wszystkie pozostałe składniki zmiksować na gładka masę w blenderze lub malakserze.Zalać
piersi kurczaka i gotować w ustawieniu low przez 8-10 godzin. Przenieść
mięso na deskę lub do głębszego naczynia. Używając dwóch widelców porozdzielać na drobne strzępy. Tak przygotowanego
kurczaka podawać np ze świeżą
bułką, posypane
kolendrą i
ostrą papryczką, Smacznego!






