Wykonanie
Pyszne obiadowe danie. Nie sadziłam, że połączenie
pomarańczowego sosu z
dziczyzną , da taki smaczny efekt. Porcja
mięsa była nieduża, i było to
mięso przeznaczone na gulasz, tak więc średniej jakości. Dlatego zdecydowałam się na klopsy. Zrobiłam ich 20, więc to porcja dla 4 osób.
Sos jest świetny, myślę, że z powodzeniem można go stosować do innych
mięs. Danie mało kłopotliwe w wykonaniu, a wyszło naprawdę pyszne. Bardzo, bardzo polecam!Danie na podstawie przepisu z tej strony

składnikiklopsy (ok 20 szt):500 - 600 g
mielonego mięsa z dzika2 łyżki
masła1
cebula - drobno posiekana4 ząbki
czosnku posiekane1/4 szklanki
bułki tartej1/2 łyżeczki posiekanego suszonego
rozmarynu1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu1/2 łyżeczki startej skórki z
pomarańczy1 łyżka
oleju do smażenia na sos1/4 - 1/3 szklanki
bulionu z kurczaka1/4 - 1/3 szklanki soku z czerwonych
pomarańczy1 łyżeczka startej skórki z
pomarańczy1/2 łyżeczki świeżego
rozmarynu1 łyżeczka
musztardy Dijon1/2 szklanki lub
śmietany kremówkiSól i
pieprz do smaku
sok z cytrynyprzygotowanie:Rozgrzać
masło na małej patelni i podsmażyć
cebulę i
czosnek, aż zmięknie, ale nie będą przypalone. Przełożyć do miski i pozostawić do wystygnięcia.Do zmielonego
mięsa dodać
bułkę tartą, suszony
rozmaryn,
sól,
pieprz i 1/2 łyżeczki startej
skórki pomarańczowej, dodać przesmażoną
cebulę i
czosnek. Wymieszać dokładnie do połączenia składników. Wilgotnymi rękami, uformować ok 20 małych klopsików.Rozgrzać
olej w dużej patelni na średnim ogniu, i zbrązowić klopsiki ze wszystkich stron. Jeżeli trzeba odlać nadmiar tłuszczu a następnie wlać
bulion i sok z
pomarańczy, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować ok 10 minut.Przy pomocy łyżki cedzakowej, przenieść klopsiki na talerz i przykryć folią aby nie ostygły.Pozostały sos przecedzić przez gęste sito ( ale nie jest to niezbędne). Przelać na patelnię, dodać świeżego
rozmarynu i pozostałą 1 łyżeczkę startej
skórki pomarańczowej. Zwiększyć grzanie i podgrzewać aż sos się zredukuje i będzie miał gęstość
syropu.Wymieszać
śmietanę kremówkę z
musztardą, wlać do sosu, gotować, stale mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku
solą,
sokiem z cytryny i świeżo zmielony
pieprzem. Klopsiki włożyć do sosu na patelnię, podgrzać, obracając tak, aby całe pokryły się sosem, a następnie natychmiast podawać z
ryżem, dzikim
ryżem lub
makaronem, polane z wierzchu sosem. Smacznego!







