Wykonanie
Tak się rozpędziłam z drobiowymi
kiełbasami, że co rusz nowa powstaje. Tym razem
kiełbasa z
indyka z
przyprawami jak z Tajlandii. Wyszła świetna, o bardzo wyrazistym smaku. Użyłam tylko
mięsa z piersi, nie dodawałam skóry. Na pewno z dodatkiem skóry i z mieszanego
mięsa białego i ciemnego,
kiełbasa wyjdzie smaczniejsza, więc jeżeli nie liczycie kalorii najlepiej użyć
mięsa zgodnie z przepisem.Na podstawie przepisu z książki "Domowy wyrób
kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis.
składniki1000 g
mięsa z mieszanego
mięsa z indyka ze skórą, bez kości15 g
soli kuchennej1 łyżeczka świeżo zmielonego
pieprzu1/2 łyżeczki
papryki2 łyżki stołowe posiekanej świeżej
bazylii2 łyżki stołowe posiekanej świeżej
kolendry1 łyżeczka posiekanej świeżej
mięty2 łyżeczki posiekanego
czosnku2 łyżeczki utartego
imbiru1 łyżka
sosu rybnego1 łyżeczka tajskiej zielonej pasty
curry1/2 łyżeczki skórki otartej z
cytryny1 łyżka
soku z cytrynyprzygotowaniePrzygotować jelita *Przygotować farsz
mięsny. Zmielić
mięso wraz ze skórą w maszynce z drobnym sitkiem - Ø 5 lub 6. W dużej misce wymieszać zmielone
mięso, wszystkie
przyprawy ,
sok z cytryny. Starannie wyrobić farsz ręką. Wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Jeszcze raz zmielić farsz w maszynce z drobnym sitkiem. Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania
kiełbas. Końcówkę posmarować
smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić to w dwie osoby. Po nadzianiu farszem, poprzekłuwać komory powietrzne i uformować
kiełbaski długości ok 10 - 12 cm. Ułożyć na tacy, przykryć i wstawić do lodówki. Zużyć w ciągu 2 - 3 dni lub zamrozić na okres nie dłuższy niż 2 miesiące. Gotowe
kiełbaski parzymy przez ok 20 min w temperaturze ok 76 st.C - należy liczyć20 minut na każde 2 , 5 cm średnicy. Smacznego!* Jelita przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub tak jak tym przepisie.