Wykonanie
Trochę inne burgery. Tym razem kacze. Smażyłam na patelni, ale myślę, że upieczone na grillu będą jeszcze lepsze.
składniki500 g - 2x kacza pierś1 łyżeczka startego świeżego
imbirugarść
kolendry2-3 ząbki
czosnku - przeciśnięty przez praskę2 łyżeczki
sosu hoisin1/2 łyżeczki
płatków paprykowychsól,
pieprz cytrynowyprzygotowaniekacze piersi umyć i osuszyć. Oddzielić skórę , odłożyć na bok.
Mięso zmielić w maszynce używając sitka o większych oczkach (średnica ok 6) Włożyć do miski, wymieszać z pozostałymi składnikami. Uformować 6 burgerów, przykryć folią i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki.Na patelni położyć kaczą skórę i na niewielkim ogniu wytopić z niej tłuszcz. Schłodzone burgery smażyć na wytopionym tłuszczu po ok 4 minut z każdej strony. Podawać jak wolimy - klasycznie w
bułce, lub z
makaronem. Smacznego!