Wykonanie
Nieczęsto kupuję
dziczyznę. Szkoda, bo bardzo ją lubię, tak jak i inne wyraziste w smaku
mięsa. Tym razem spotkałam nieduże porcje
mięsa z jelenia na gulasz. I cena (niewysoka) i przeznaczenie (gulasz) wskazywały na to, że być może nie będzie to
mięso w najlepszym gatunku. Stąd pomysł by gulasz zrobić w wolnowarze. Pomysł się sprawdził,
mięso było miękkie i bardzo smaczne. Podałam z tłuczonymi
ziemniakami. Polecam!
składniki600 g
mięsa gulaszowego z
dziczyzny - jeleń1 łodyga
selera naciowego, pokrojona w kostkę1
cebula pokrojona w kostkę4 ząbki
czosnku, posiekane1 łyżka posiekanej
natki pietruszki + do podania2 łyżki
oleju roślinnegosól i
pieprz do smaku1/2 łyżeczki suszonego
majeranku do smaku3 -4 ziarenka
ziela angielskiego1/2 szklanki czerwonego
wytrawnego winaok 1/3 szklanki
wody lub
bulionusłodka
śmietanaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien i. Pokroić w kostkę ok 2x2 cm - moje było już pokrojone. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać kawałki
mięsa ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumienią. Jeleninę wyjąć, a na patelnię wlać
wino i zeskrobać smaki ze smażenia
mięsa. Umieść
seler,
cebulę,
czosnek i
natkę pietruszki w misie wolnowaru.Przełożyć do misy
mięso wraz z
sokami które puściło, i z
winem z patelni.Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
majerankiem, dodać
ziele angielskie. Wlać
wodę lub
bulion. Gotować na ustawieniu low przez 7 do 10 godzin. Przed podaniem przełożyć na patelnię, podgrzać, doprawić, jeżeli trzeba,
solą i
pieprzem, dolać
śmietankę, wymieszać, posypać
natka pietruszki i podawać. Smacznego!