Wykonanie
Sezon na
kurki w pełni, dlatego zrobiłam sos, który uwielbiam i który pasuje w zasadzie do wszystkiego (
makaron,
ryż, warzywa,
ziemniaki). Tym razem z dodatkiem
kaszy gryczanej.200 g
kaszy gryczanej prażonej ugotowanej na sypko (u mnie Młyny Stoisław)Sos:2 szklanki
kurek1 duża
cebula2/3 szkl.
bulionu grzybowego (lub
wody)2 łyżki
śmietany2 łyżki
mąkiziele angielskiesól,
pieprznatka pietruszkiolejPosiekaną
cebulę wrzucamy na rozgrzany
olej, podsmażamy.Dodajemy oczyszczone
kurki (większe kroimy drobniej).Smażymy kilka minut, podlewamy
bulionem, wrzucamy
ziele angielskie,
sól,
pieprz i dalej dusimy na małym ogniu.W szklance mieszamy
mąkę ze
śmietaną i odrobiną zimnej
wody, wlewamy do sosu i mieszamy, aż sos zgęstnieje.Na koniec dodajemy siekaną
natkę pietruszki.