Wykonanie
Wołowina gotowana w wolnowarze, zawsze wydaje mi się bardziej aromatyczna niż gotowana tradycyjnie. Tak też było i tym razem.
Papryka dodawana jest pod koniec gotowania, pozostaje wiec w miarę jędrna i nie
traci koloru.
Pomidory możemy dodać do wolnowaru, lub później, jeżeli danie będziemy odgrzewać np na patelni.Inspiracją był przepis z tej strony

składnikiok 1300 g
wołowiny bez kości ( u mnie
łopatka)2 średnie
cebule, pokrojone w poprzeczne plastry3 ząbki
czosnku, pokrojone w plasterkiłyżeczka drobno posiekanego
imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1 szklanka
bulionu wołowego3 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
mąki kukurydzianej1/4 kubek zimnej
wody2 średnie
zielone papryki, pokrojone na grube paski2 średnie
pomidory, pokrojone w ósemki
czosnek w proszku ( opcjonalnie) do posypania
mięsaryż lub
makaron do podaniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien i tłuszczu. Pokroić w kostkę ok 2x2 cm. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać
wołowinę ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumieniła. Można
mięso przed smażeniem obsypać
czosnkiem.
Wołowinę wyjąć, a na patelnię wlać
bulion i zeskrobać smaki ze smażenia
mięsa.
Bulion wymieszać z
sosem sojowymDo misy wolnowaru przełożyć
wołowinę wraz z
sokami które puściła, posypać
cebulą,
imbirem i
czosnkiem, polać
bulionem, przykryć.Ustawić na program low i gotować 7 - 9 godzin, do czasu aż
mięso będzie miękkie.Po tym czasie w małej misce wymieszać
mąkę kukurydzianą i
wodę, stopniowo dodawać , mieszając, do
wołowiny. Dołożyć
paprykę. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Gotować 10 do 12 minut lub do czasu lekko aż sos lekko zgęstnieje. Wymieszać z
pomidorami. Gotować około 3 minut dłużej lub po prostu, aż
pomidory dokładnie się podgrzeją. Podawać z
ryżem lub
makaronem. Smacznego!Uwagi: Jeżeli nie podajemy
mięsa od razu, możemy sos zagęścić już na patelni, podgrzewając danie. Wtedy też na patelnię dodajmy
pomidory.



