Wykonanie
Share the post "Azjatycka
wołowina z
jarmużem i
grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms"Dziś przedstawiam przepis na rozgrzewające danie w stylu azjatyckim, które idealnie sprawdzi się na obiad w zimne dni. Pyszna
wołowina w sosie z
imbirem i
sosem sojowym, ze zdrowym
jarmużem i
grzybami jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, więc sprawdzi się na obiad także w zabieganym tygodniu. Zapraszam!Scroll down for recipe in English
(4-6 porcji)Składniki:1/4 szklanki jasnego
sosu sojowego2/3 szklanki
bulionu wołowego lub drobiowego2 łyżki
octu ryżowego2 łyżki
skrobi lub
mąki kukurydzianej1 1/2 łyżki świeżego
imbiru, startego na tarce1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu2 łyżki
oleju roślinnego1/2
cebuli, drobno posiekanej2 ząbki
czosnku, drobno posiekanego450 g
wołowiny, pokrojonej w cienkie plasterki200 g liści
jarmużu, z usuniętymi grubymi łodyżkami i z grubsza posiekane250 g
pieczarek, pokrojonych w ćwiartkiPrzygotowanie:W średniej misce wymieszaj dokładnie rózgą
sos sojowy,
bulion,
ocet,
skrobię lub
mąkę kukurydzianą,
imbir i
pieprz. Dodaj pokrojoną
wołowinę przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 20 minut do lodówki.W dużej patelni lub woku rozgrzej na dużym ogniu 2 łyżki
oleju, dodaj
cebulę i smaż do zeszklenia, przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj
czosnek i smaż kolejną minutę.Dodaj
mięso wyjęte z marynaty (marynatę zachowaj) i smaż do zarumienienia, przez około 4-5 minut, po czym wyjmij
wołowinę z patelni i odstaw.Zmniejsz ogień do średniego i do tej samej patelni włóż
jarmuż z odrobiną
wody i
grzyby i smaż aż
jarmuż „zwiędnie”, przez około 2-3 minuty. Dodaj marynatę i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji sosu.Wmieszaj
wołowinę, podgrzej i podawaj z
ryżem lub
makaronem.Smacznego!
English versionAsian-style beef with kale and mushrooms(4-6 servings)Ingredients:1/4 cup soy sauce2/3 cup beef or chicken stock2 tablespoons rice
wine vinegar2 tablespoons corn starch1 1/2 tablespoons fresh ginger, finely grated1/2 teaspoon ground pepper2 tablespoons
olive oil1/2 onion, finely chopped2 cloves garlic, minced450 g beef, thinly sliced200 g kale leaves, stems removed and chopped250 g mushrooms, quarteredPreparation:
Whisk soy sauce, beef stock, vinegar, corn starch, ginger, and black pepper in medium bowl until fully combined. Add sliced beef cover with plastic wrap, place in the refrigerator for 20 minutes.Add 2 tablespoons of
olive oil to a large skillet or wok heated over medium high heat. When oil is hot, add onion, cook until softened, for about 2-3 minutes, add garlic and cook for another minute.Add beef from the marinade (reserve marinade), cook until cooked through and browned, for about 4-5 minutes. Remove beef and set aside.Turn the pan to medium, add kale and a little water if necessary. Add mushrooms and cook until kale has wilted, about 2-3 minutes. Add reserved marinade and cook until thickened.Add beef and stir and
serve erve over rice or noodles.Enjoy!
Share the post "Azjatycka
wołowina z
jarmużem i
grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms"