Wykonanie
Burgery kocham.
Mogę zawsze i wszędzie. Te nie tylko są smaczne, ale przez swoją wielkość, zabawne i zachęcające do jedzenia. Aby je zrobić, najlepiej upiec samemu małe bułeczki hamburgerowe - i już nic więcej nie potrzeba. Tylko buła i
mięso. Możemy oczywiście zrobić burgery normalnej wielkości - będą tak samo dobre! Polecam!

składniki (8 dużych lub 16 małych kotlecików)500 g mielonej
wieprzowiny ( u mnie
szynka)1 łyżka startego
imbiru4 starte ząbki
czosnku1 łyżka posiekanej
mięty2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
płatków chili1 łyżeczka
sambal oelekgarść posiekanej
kolendry + parę gałązek do podania
sól,
pieprz do smaku8 normalnych lub 16 małych
bułek hamburgerowych ( np z tego przepisu )przygotowanieWszystkie składniki burgerów wymieszać w misce. podzielić na 8 lub 16 kotlecików. Mokrymi rękami formować kotleciki ( lekko spłaszczone). Smażyć na patelni po 4 - 5 minut z każdej strony. Podawać na
bułce, lekko podgrzanej , z plasterkiem
pomidora i ulubionym
ostrym sosem. Smacznego!




