Wykonanie
"Wrzuć na bloga, bo dawno nic nie było!!"Więc wrzucam.Oto kotlety z
szynki z dodatkiem pseudosałatki z
groszku i
mięty, do tego pieczone ziemniaczki.Prosto, w miarę szybko i kolorowo.Głodnijcie!!!
Skład:(dla dwóch osób)-2 kotlety z
szynki,-1
papryczka chili czerwona,-2 łyżki
oleju rzepakowego,-1 łyżka
sosu sojowego,- 1 duży ząbek
czosnku,-1 łyżka kuminu,-0,5 kg
ziemniaków,-garść
groszku cukrowego,-kilka liści
mięty,-
sól,
cukier,
pieprz mielonyPrzygotowanie:Mieszamy 2 łyżki
oleju z
sosem sojowym, łyżeczką
cukru,łyżką kuminu, łyżeczką
soli i odrobiną
pieprzu. Siekamy i dodajemy
czosnek oraz czerwone
chili. W tak powstałej marynacie dokładnie zamaczamy kotlety i wstawiamy na 30 minut do lodówki.W międzyczasie
ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na półplasterki grubości około 2-3 mm.W dużym garnku zagotowujemy
wodę. Ziemniaczki wrzucamy na 3 minuty do wrzątku.Następnie odcedzamy, dokładnie suszymy i smarujemy
olejem i posypujemy
solą.Rozkładamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 220stopni aż zbrązowieją lekko.Gdy już będą brązowe z jednej strony przekładamy.
Groszek obieramy, wrzucamy do wrzątku na około minutę. Następnie hartujemy zimną
wodą.Dodajemy listki
mięty.Kotlety wyciągamy z lodówki aby miały temperaturę pokojową.Wrzucamy na rozgrzany grill.Podajemy z ulubionym sosem. U nas słodkie
chili.