Wykonanie
Jarmuż znowu pokazał się w sklepach i na rynku. Trzeba było taką okazję wykorzystać. Połączyłam to co lubię czyli
jarmuż,
cieciorkę i tosty. I mamy całkiem pożywne danie. Dla miłośników
jarmużu.Przepis znalazłam tutaj

składniki
cebula1 mała
czerwona cebula, cienko krojona ręcznie lub na mandolinie (im cieńsza, tym lepiej)1 łyżeczka
przyprawy sumak1/2 łyżeczki nasion
sezamu uprażone (opcjonalnie)
sólwarzywa500 g
jarmużu, umyte, sztywne łodygi odcięte, liście z grubsza rozdrobnione ręcznie1 puszka
ciecierzycy, z zalewą2 łyżki ekstra
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia2 ząbki
czosnku, startego na tarce1/2 łyżeczki
płatków czerwonej paprykiŚwieżo zmielony
czarny pieprzdo podania
Chleb tostowy lub grzanki z ulubionego
pieczywaewentualnie
majonezprzygotowanieUmieścić
cebulę w średniej misce i zalać zimną
wodą. Odstawić na 15 minut. Wypłukać kilka
razy , a następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Połączyć
cebulę z sumakiem i
sezamem. Doprawić do smaku
solą. Odstawić.
Oliwę z oliwek rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać
czosnek i
płatki papryki, podgrzewać, stale mieszając, aż
przyprawy zaczną pachnieć, około 30 sekund. Dodać liście
jarmużu i mieszać aż pokryją się
olejem. Smażyć, aż lekko zmiękną, około 1 minuty. Dodać
ciecierzycę razem z zalewą. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż
kapusta będzie całkiem miękka a sos nieco się zredukuje, około 30 minut. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Podawać na ciepło z tostami lub jako dodatek do dania obiadowego. Smacznego!


