Wykonanie
Frittaty są najsmaczniejsze ciepłe, krótko po wyjęciu z pieca. Ale zimne, z dodatkiem np
sałaty też się dobrze sprawdzą jako przystawka lub przekąska. Polecam!Przepis pochodzi ze strony The Kitchn

składniki (na 8 mini frittat)2 szklanki posiekanej
kapusty (
jarmużu)1 ząbek
czosnku, pokrojone w cienkie plasterki3 łyżki
oliwy z oliwek1/4 łyżeczki
płatków czerwonej papryki8 dużych jaj1/4 łyżeczki
solizmielony
czarny pieprz1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1/4 szklanki
koziego sera, rozdrobnionego (miałam miękki
serek typu roladka )przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Z
jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Umyć i wysuszyć, pokroić na cieniutkie paski.Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy , smażyć
czosnek na średnim ogniu przez ok 30 sekund . Dodać
jarmuż i czerwone
płatki papryki i smażyć, aż
kapusta zmięknie, od 1 do 2 minut .W misce ubić
jajka z
solą i
pieprzem . Do jaj dodać przestudzony
jarmuż i
tymianek,
sól i
pieprz.Formę do muffinek posmarować
oliwą (8 foremek). Rozłożyć masę do foremek, posypać wierzch
kozim serem, wstawić do piekarnika na ok 30 minut.Uwagi: Moje frittaty spędziły w piekarniku nieco więcej czasu - ok 40 minut. Po 30 wykałaczka wbita w masę nie wychodziła jeszcze sucha.



