ßßß Cookit - przepis na GRILLOWANE WARZYWA

GRILLOWANE WARZYWA

nazwa

Wykonanie

W końcu zrobiłam domowy hummus! Tyle razy sobie to obiecywałam, ale za każdym razem na obietnicach się kończyło. Mój błąd, że tyle z tym zwlekałam! Uwielbiam tę pastę z ciecierzycy, mogłabym się nią zajadać bez końca. Najlepiej smakuje mi z pieczonymi lub grillowanymi warzywami. Tym razem na talerzu grillowana kalarepa, czerwona papryka i kalafior. Do tego gęsty, gładki hummus, mocno sezamowy, z delikatną nutą czosnku, odpowiednio przyprawiony. Taki lubię najbardziej. Hummus idealny. Hummus, który uzależnia.
HUMMUS
1szkl suchej ciecierzycy
1szkl pasty tahini
2 łyżki sezamu
3 ząbki czosnku
1/3szkl zimnej wody
sól, pieprz czarny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oleju sezamowego
Przed przygotowaniem hummusu należy ciecierzycę zalać zimną wodą (wody powinno być przynajmniej dwa razy tyle, ile ciecierzycy). Przykryć i odstawić na kilka godzin. Następnie ciecierzycę odcedzić, opłukać, zalać ponownie zimną wodą i zagotować. Gotować przez około 40-50 minut, aż ciecierzyca będzie miękka. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i ostudzić. Zblendować z tahini, sezamem, czosnkiem, olejem sezamowym, oliwą na gładką pastę. Cały czas blendując dolać zimną wodę i ucierać hummus przez kolejne kilka minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z ulubionymi dodatkami: warzywami/pieczywem.
1 kalarepa
1 czerwona papryka
1/2 kalafiora
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Warzywa umyć, obrać. Kalarepę i paprykę pokroić w słupki, kalafiora w mniejsze kawałki. Skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, grillować. Gotowe warzywa przełożyć na talerz. Podawać (z hummusem).
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/06/grillowane-warzywa-z-hummusem.html