Wykonanie
W końcu zrobiłam domowy hummus! Tyle
razy sobie to obiecywałam, ale za każdym razem na obietnicach się kończyło. Mój błąd, że tyle z tym zwlekałam! Uwielbiam tę pastę z
ciecierzycy, mogłabym się nią zajadać bez końca. Najlepiej smakuje mi z pieczonymi lub grillowanymi warzywami. Tym razem na talerzu grillowana
kalarepa,
czerwona papryka i
kalafior. Do tego gęsty, gładki hummus, mocno
sezamowy, z delikatną nutą
czosnku, odpowiednio przyprawiony. Taki lubię najbardziej. Hummus idealny. Hummus, który uzależnia.


HUMMUS1szkl suchej
ciecierzycy1szkl pasty tahini2 łyżki
sezamu3 ząbki
czosnku1/3szkl zimnej
wodysól,
pieprz czarny1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
oleju sezamowegoPrzed przygotowaniem hummusu należy
ciecierzycę zalać zimną
wodą (
wody powinno być przynajmniej dwa
razy tyle, ile
ciecierzycy). Przykryć i odstawić na kilka godzin. Następnie
ciecierzycę odcedzić, opłukać, zalać ponownie zimną
wodą i zagotować. Gotować przez około 40-50 minut, aż
ciecierzyca będzie miękka. Ugotowaną
ciecierzycę odcedzić i ostudzić. Zblendować z tahini,
sezamem,
czosnkiem,
olejem sezamowym,
oliwą na gładką pastę. Cały czas blendując dolać zimną
wodę i ucierać hummus przez kolejne kilka minut. Na koniec doprawić
solą i
pieprzem. Podawać z ulubionymi dodatkami: warzywami/pieczywem.1
kalarepa1
czerwona papryka1/2
kalafiorasól,
pieprzoliwa z oliwekWarzywa umyć, obrać.
Kalarepę i
paprykę pokroić w słupki,
kalafiora w mniejsze kawałki. Skropić
oliwą, oprószyć
solą i
pieprzem, grillować. Gotowe warzywa przełożyć na talerz. Podawać (z hummusem).