Wykonanie
Jagnięcina,
ciecierzyca,
pomidory - pyszne połączenie. To dlatego wspomnienia Stambułu są takie przyjemne. Gotujcie tureckie dania - są naprawdę znakomite! Wiadomo, że bez tureckich składników, bez dobrej znajomości tureckiej kuchni te dania nie będą takie jakie być powinny, ale i tak warto - są bardzo smaczne!Przepis z książeczki dla turystów :)

składniki2 szklanki suchej
ciecierzycy300 g
jagnięciny4 łyżki
masła2 spore
cebule2 duże , dojrzałe
pomidory2 łyżki pasty pomidorowej lub 1 łyżka
koncentratu pomidorowego np "Pudliszki"1 zielona lub 1
czerwona paprykasuszone
chiliłyżka ostrej tureckiej pasty paprykowej (opcjonalnie)
sólpieprz+ ok 2 szklanek
bulionu lub
wody do podlaniaPrzygotowanie
Ciecierzycę namoczyć w osolonej wodzie (8 - 10 godzin), najlepiej na noc. Po tym czasie
wodę odlać i ponownie zlać
cieciorkę wodą, tym razem wrzącą. Gotować na średnim ogniu przez ok 30 minut, aż
ciecierzyca będzie prawie ugotowana. Odcedzić, odstawić na bok.
Jagnięcinę umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę (1,5 cm x 1,5 cm)
Cebulę pokroić w drobną kostkę,
pomidory sparzyć , obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki,
papryki wypestkować , pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuścić
masło i zrumienić na nim
cebulę. Dodać
mięso, przesmażać mieszając aż
soki odparują. Dorzucić
chili i pastę lub
koncentrat pomidorowy i pastę
paprykową, rozprowadzić równomiernie, chwilę jeszcze smażyć a następnie dodać
pomidory,
paprykę, 2 łyżeczki
soli, dodać trochę
bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 45 minut. W razie potrzeby podlać
bulionem. Po tym czasie dorzucić do garnka
ciecierzycę i jeżeli trzeba ponownie podlać nieco
wodą lub
bulionem. Przykryć i gotować do czasu, aż
ciecierzyca będzie miękka. Przed podaniem posypać
pietruszką i
płatkami chili. Podawać z
ryżem. Smacznego!






Przepis dodaję do akcji Pudliszki -
Pomidorowe inspiracje