ßßß


Gołąbki:kapusta włoskaczerwona soczewica (200g)czerwona paprykacebulapomidory krojone w puszcesól, chili, kminek mielony, pieprzPokrojoną cebulę, wrzucamy do garnka i na łyżce oleju i wody podduszamy chwilę, następnie dodajemy do tego drobno pokrojoną paprykę, dusimy około 5 minut. Przyprawiamy łyżeczką kminku mielonego, szczyptą chili. Dodajemy puszkę pomidorów. Soczewicę musimy najpierw porządnie wypłukać i również dodać do garnka. Całość porządnie solimy i delikatnie pieprzymy. Gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut.Od kapusty oddzielamy liście i gotujemy je we wrzątku około 5 minut. A potem nakładamy 2 łyżki nadzienia na listek i zawijamy szczelnie.Sos:pomidory krojone (puszka)2 łyżki masłasól, pieprz, cukierpół szklanki wody3 łyżeczki koncentratu pomidorowegoNa patelni roztapiamy masło, dodajemy pomidory, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy około 6-7 minut. Na dno garnka układamy duży liść kapusty, a następnie pozawijane gołąbki, układamy w garnku, zalewamy sosem pomidorowym i dusimy około 40 minut.