Wykonanie
Wegetariańskie, zdrowe i nietuczące. Smak zdecydowanie różni się od tradycyjnych gołąbków, więc jeśli na to liczycie to nie jest opcja dla Was, chyba że zamiast
czerwonej soczewicy dodacie zieloną. Opcjonalnie można również dodać
kaszę gryczaną lub inną. Generalnie dla wegetarian jest to sprawdzona opcja, kolejne tradycyjne danie zostało "przemienione". Mój chłopak użyłby słowa "zbeszczeszczone" jest on bowiem typowym mięsożercą, a dzień bez
mięsa jest dla niego dniem straconym, ja za to uważam inaczej i zawsze cieszę się jak
mogę zjeść coś co od lat jest jadane w mojej rodzinie, w końcu
mogę spróbować tego i ja.



Gołąbki:
kapusta włoskaczerwona soczewica (200g)
czerwona paprykacebulapomidory krojone w puszce
sól,
chili,
kminek mielony,
pieprzPokrojoną
cebulę, wrzucamy do garnka i na łyżce
oleju i
wody podduszamy chwilę, następnie dodajemy do tego drobno pokrojoną
paprykę, dusimy około 5 minut. Przyprawiamy łyżeczką
kminku mielonego, szczyptą
chili. Dodajemy puszkę
pomidorów.
Soczewicę musimy najpierw porządnie wypłukać i również dodać do garnka. Całość porządnie solimy i delikatnie
pieprzymy. Gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut.Od
kapusty oddzielamy liście i gotujemy je we wrzątku około 5 minut. A
potem nakładamy 2 łyżki nadzienia na listek i zawijamy szczelnie.Sos:
pomidory krojone (puszka)2 łyżki
masłasól,
pieprz,
cukierpół szklanki
wody3 łyżeczki
koncentratu pomidorowegoNa patelni roztapiamy
masło, dodajemy
pomidory, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem. Gotujemy około 6-7 minut. Na dno garnka układamy duży liść
kapusty, a następnie pozawijane gołąbki, układamy w garnku, zalewamy
sosem pomidorowym i dusimy około 40 minut.