ßßß

Składniki:4 czerwonych papryk100 g dyni (zważonej przed obraniem)1 papryczka chili1 łyżka masła1 cebula2 łyżki listków tymianku2 szklanki bulionusól i pieprz1/2 łyżeczki suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonego tymiankuPiekarnik rozgrzać do 180 st C. Dynię, obrać, pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona. Papryki umyć, pokroić i usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane warzywa plus chili (w całości) wykładamy na blachę piekarnika i pieczemy około 1 godzinę. Po wyłożeniu z piekarnika paprykę i papryczkę chili wkładamy do foliowego woreczka na ok. 5 minut, to pomoże nam obrać ją ze skóry. W tym czasie kroimy cebulkę w kosteczkę i smażymy na maśle przez kilka minut, pod koniec dodajemy tymianek. Paprykę wyjmujemy z foliowego woreczka i obieramy. Pamiętajmy, aby z papryczki chili wyciągnąć nasiona. Do pojemnika blendera przekładamy cebulkę, dynię, paprykę, papryczkę chili, wlewamy bulion oraz przyprawiamy i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną zupę należy przelać do garnka i zagotować. Jeżeli zupa jest za gęsta możemy dolać więcej bulionu. Zupę krem możemy podać zarówna serem feta bądź mozzarela, prażonym słonecznikiem, pestkami dyni. Jak zawsze zależy to od naszych upodobań. Smacznego!Przepis bierze udział w akcji Paprykujemy 4
Przepis inspirowany http://www.kwestiasmaku.com