Wykonanie
podany z
kasz ą jaglan ąBoczniaki to danie potwierdzające, że nie zawsze to, co jest piękne jest pyszne, a raczej coś co wygląda niezbyt apetycznie może być pyszne. Gulasz z boczniakami nie wygląda super apetycznie. Jednak naprawdę warto spróbować, jeśli ktoś nie próbował jeszcze tych
grzybów. Jest to pewna alternatywa dla
pieczarek no i szybsza w przygotowaniu, bo boczniaki są duże, płaskie i mniej czasy zajmuje pokrojenie składników na obiad.

Skł adniki300g świeżych boczniaków (1 opakowanie)1
czerwona papryka2 małe
cebule2 łyżki
koncentratu pomidorowegook 250-300ml bulionu/ewent.
wodysól i
pieprzłyżka
masła klarowanego (lub innego tłuszczu do podsmażenia)+ szklanka
kaszy jaglanej (suchej)

WykonanieBoczniaki myjemy i osuszamy na ściereczce. Poszatkowan ą
cebulkę szklimy na
maśle, dodajemy pocięte w paski boczniaki, a następnie pokrojon ą
paprykę. Dusimy całość chwilę, dodajemy koncentrat i podlewamy kilkoma łyżkami
bulionu. Dodajemy resztę
bulionu i doprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze chwilkę do zgęstnienia. Dodajemy na koniec ewentualnie nieco koncentratu.Podajemy z
kasz ą jaglan ą lub innym ulubionym dodatkiem.Smacznego :)