Wykonanie
Dzisiaj coś bardzo zdrowego. A przy tym pysznego, naprawdę nie ma co się bać pełnoziarnistego
spodu i tej
soczewicy, i
papryki... To mówię do tych, którzy na razie mają jakieś
opory;)Na pewno po spróbowaniu zmienią zdanie.Ta
tarta, np. w towarzystwie
sałaty, to świetna propozycja na sycący, pełnowartościowy obiad. I ciekawa odmiana, dzięki zaskakująco udanemu połączeniu
razowego ciasta i pikantnego nadzienia z
soczewicy. Polecam.- 225g
mąki z pełnego przemiału- 100g
masła- 4 łyżki
wody- 175g
soczewicy (u mnie zielona, ale lepiej czerwona)- ok. 300ml
bulionu lub
wody- 1 łyżka
oleju- 1
cebula- 2
czerwone papryki- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego- posiekana
natka pietruszki- 1 łyżeczka
słodkiej papryki-
sól,
pieprzDo miski z
mąką dorzucić pokrojone w kostkę
masło i rozetrzeć palcami,aż składniki zaczną przypominać zacierki.Wlać
wodę i zagnieść ciasto.Owinąć w folię i schładzać w lodówce przez 30 minut.Do rondla wsypać
soczewicę, zalać
bulionem i gotować do miękkości,dolewając odpowiednią ilość
wody w razie potrzeby.Zdjąć z ognia i ew. rozgnieść (u mnie lekko).Na patelni rozgrzać
olej, dorzucić posiekaną
cebulę i pokrojone w kostkę
papryki.Smażyć, aż zmiękną.Dodać
soczewicę,
koncentrat pomidorowy i
natkę.Doprawić do smaku
papryką,
solą i
pieprzem i dokładnie wymieszać.Wyłożyć
ciastem nasmarowaną i posypaną
bułką tartą formę do pieczenia tart.Nakłuć spód widelcem i wyłożyć na niego farsz.Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 30 minut.Po lekkim przestudzeniu podawać.Przepis z książki "120 wypieków" wyd. Olesiejuk.Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba porcji: 4Kaloryczność jednej porcji: 560 kcalPrzepis dodaję do akcji: