Wykonanie
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekane kanapki, grzanki, wszystko co ma w sobie dużo pysznego, ciągnącego, ciepłego
sera ( pod warunkiem że nie będzie to ciepły
ser z niebieską pleśnią ). Każdy kto takie rzeczy lubi musi w końcu zrobić Croque monsieur - czyli zapieczoną kanapkę z
serem ,
szynką i
sosem beszamelowym lub sosem mornay jak w tym przepisie. Skorzystałam z przepisu ze strony Bon Appetit

składniki (3 kanapki)sos Mornay1 i 1/2 łyżki
masła1 i 1/2 łyżki
mąki pszennej1 i 1/2 szklanki pełnego
mleka1
liść laurowy1/2 szklanki drobno startego
parmezanuSzczypta świeżo startej
gałki muszkatołowejostry sos
chilikanapki ( 3 sztuki)6 sztuk średnich
pieczarek, przecięte na pół a
potem w plasterki3 łyżki
masła o temperaturze pokojowej2 łyżki drobno pokrojonej
szalotki6 kromek
chleba ( użyłam żytniego, ale może być pszenny)3 plastry
szynkiok 150 g
sera: Gruyere (najlepszy) , Taleggio lub innego dobrze rozpuszczającego się
sera2 łyżki startego
parmezanuŚwieże liście
estragonu (opcjonalnie)PrzygotowanieSos MornayRozpuścić
masło w dużym garnku lub w głębokiej patelni, na średnim ogniu . Dodać
mąkę ; energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż lekko się zrumieni - około 2 minut.
Mleko lekko podgrzać, wlewać do
mąki z
masłem, cały czas energicznie mieszając aby uniknąć powstania grudek. Dodać
liść laurowy . Zwiększyć ogień, mieszając doprowadzić sos do wrzenia. Zmniejszyć ogień do średniego, podgrzewać, mieszając aż sos zacznie gęstnieć, około 5 minut. Zdjąć z ognia . Dodać
ser i
gałkę muszkatołową. Wymieszać. Doprawić sosem
chili,
solą i
pieprzem.KanapkiŁyżkę
masła stopić na patelni na średnim ogniu . Dodać pokrojone
grzyby i
szalotki. Mieszaj, aż
grzyby ładnie się usmażą a płyn odparuje - około 8 minut. Przenieść na talerz do ostygnięcia.Rozgrzać grill w piecyku. kromki
chleba, posmarować resztą
masła po jednej stronie. Umieścić
chleb masłem do góry na blasze i wstawić pod grill. . Piec, aż będą lekko złote i chrupiące około 3 minut. Uważać aby
chleba nie przypalić. Wyjąć i lekko ostudzić. Rozgrzać piekarnik do 210st.C Przygotować kanapki. Na blaszce (można wyłożyć papierem) ułożyć 3 kromki
chleba upieczona stroną do dołu. położyć na każdej trochę
sera, plaster
szynki,
ser, przykryć drugą kromką, tym razem pieczoną stroną do góry. Lekko docisnąć. Na każdą kanapkę nałożyć po 2 łyżki sosu, na wierzch
pieczarki z
cebulą , posypać tartym
parmezanem i resztką
sera.Piec, aż
ser w środku kanapki się stopi a sos i
ser na wierzchu ładnie się zapieką - około 10 minut . Przybrać
estragonem i podawać gorące. Smacznego!Uwagi: Sosu wychodzi zdecydowanie za dużo, można zrobić z połowy porcji, lub to co zostanie, wstawić do lodówki i wykorzystać w najbliższym czasie, nie koniecznie do grzanek.


