Wykonanie
Kalafior zapieczony pod beszamelowo -
serową pierzynką. Dietetyczne to to nie jest, ale za to jakie dobre ! Jeśli jeszcze nie przyrządzaliście warzyw w taki sposób to koniecznie musicie spróbować. U mnie
kalafior, ale zapiec można dowolne warzywa - jeden rodzaj albo mieszankę różnych.Przepis pochodzi z książki "Gotuj z Julią" autorstwa Julii
Child chociaż nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała po swojemu :D
czas przygotowania : ok. 40 minutskładniki :1 niezbyt duży
kalafiorok. 1/2 szklanki rozdrobnionego
sera - u mnie Gres des Vosges3 łyżki drobno startego parmigiano reggianoBESZAMEL - 1 czubata łyżka
masła1,5 łyżki
mąki pszennej300 ml
mlekado smaku -
sól,
pieprz ziołowy,
gałka muszkatołowasposób przygotowania :
kalafiora opłukałam. Wycięłam głąb a kwiat podzieliłam na różyczki - niezbyt drobno. Łodyżki odcięłam i poprzekrawałam na połówki. Gotowałam na parze ok. 4-5 minut - kawałki warzywa mają być tylko podgotowane i jędrne.BESZAMEL - do rondla włożyłam
masło, roztopiłam. Dosypałam
mąkę i smażyłam mieszając aż składniki dobrze się połączyły, ale nie zrumieniły - ok. 2 minuty. Zdjęłam rondel z ognia i poczekałam chwilę aż
masło z
mąką przestały się pienić. Wlałam gorące
mleko, postawiłam naczynie ponownie na ogniu i mieszając intensywnie rózgą gotowałam na małym ogniu aż sos się zagotował i zgęstniał czyli znowu ok. 2-3 minuty. Doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem ziołowym i odrobiną świeżo startej
gałki muszkatołowej. Zestawiłam, dodałam pokrojony w kosteczkę
ser i mieszałam aż prawie się rozpuścił. Piszę prawie bo
ser jakiego użyłam ma pleśniową skórkę, która pozostała w kawałeczkach i
potem zapiekła się ładnie.Naszykowałam dość płaskie naczynie do zapiekania. Na dno wylałam kilka łyżek sosu, rozprowadziłam. Ułożyłam kawałki
kalafiora, polałam resztą sosu, posypałam
parmezanem. Zapiekałam ok. 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C aż wierzch się ładnie zrumienił.