ßßß
Sos beszamelowy z serem:20 g masła (1 pełna łyżka)10 g (1 łyżka) mąki pszennej250 ml mlekaodrobina tartej gałki muszkatołowej2 - 3 łyżki tartego parmezanu lub innego sera dobrej jakościMożna przygotować sos bez dodatku sera, należy wówczas dać trochę więcej mąki.Sos beszamelowy z serem: Na patelni roztopić masło, po 1 minucie smażenia dodać mąkę i mieszając smażyć przez około 2 minuty, następnie stopniowo wlewać mleko, mieszając smażyć na małym ogniu przez około 3 - 4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać gałkę i tarty ser. Wymieszać i odstawić z ognia gdy ser się roztopi.Tosty: Kromki chleba tostowego posmarować masłem. Jedną kromkę posmarować sosem, drugą musztardą lub majonezem. Jajka - jedno na tosta - usadzić. Położyć na chlebie, na jajku plasterek sera i szynki. Oliwki pokroić w paski, posypać jajko. Zamknąć tosty. Rozgrzać patelnię grillową. Smażyć tosty z obu stron. enjoy :)