Wykonanie
W zeszłym roku szkolnym (ah, jeszcze w liceum), lubiłam przygotowywać weekendowe śniadanka dla całej rodziny. Teraz nie mam zbytnio czasu, ale czasem mi się zdarzy. Z tamtych dobrych poranków pozostało mi parę zdjęć i przepisów do opublikowania. Tosty z
sosem beszamelowym (znalezione na Kwestii Smaku) są jednym z takich.Przepis podaję bezpośrednio z Kwestii Smaku.
Sos beszamelowy z
serem:20 g
masła (1 pełna łyżka)10 g (1 łyżka)
mąki pszennej250 ml
mlekaodrobina tartej
gałki muszkatołowej2 - 3 łyżki tartego
parmezanu lub innego
sera dobrej jakościMożna przygotować sos bez dodatku
sera, należy wówczas dać trochę więcej
mąki.
Sos beszamelowy z
serem: Na patelni roztopić
masło, po 1 minucie smażenia dodać
mąkę i mieszając smażyć przez około 2 minuty, następnie stopniowo wlewać
mleko, mieszając smażyć na małym ogniu przez około 3 - 4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać gałkę i tarty
ser. Wymieszać i odstawić z ognia gdy
ser się roztopi.Tosty: Kromki
chleba tostowego posmarować
masłem. Jedną kromkę posmarować sosem, drugą
musztardą lub
majonezem.
Jajka - jedno na tosta - usadzić. Położyć na
chlebie, na
jajku plasterek
sera i
szynki.
Oliwki pokroić w paski, posypać
jajko. Zamknąć tosty. Rozgrzać patelnię grillową. Smażyć tosty z obu stron. enjoy :)