Wykonanie
Niedawno podawałam przepis na
schab gotowany 2x po 5 minut. Tą samą metodą zrobiłam
szynkę. Użyłam nieco innego zestawu przypraw, tak aby zalewa była ostrzejsza.
Schab wśród domowników miał więcej zwolenników niż
szynka, ale ta tez nie była zła :)

składniki1 kg
szynki2l
wody4 łyżki
soli2
liście laurowe4 - 6 listków
ziela angielskie1 główka
czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte przez praskę2 łyżki
majonezu1/2 łyżki
pieprzu ziarnistego2 łyżki
musztardy2 łyżki
chrzanu1 łyżeczka
pieprzu ziołowego1 łyżeczka
gorczycyprzygotowanie
Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Można obwiązać sznurkiem dla utrzymania formy. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku. Włożyć
mięso i włączyć gaz. Od momentu zagotowania gotować 5 minut. Zalewę z
mięsem odstawić do wystudzenia na minimum 6 godzin (może być w zalewie całą noc).Po min 6 godzinach, garnek z zalewą i
mięsem postawić na kuchence i doprowadzić całość do wrzenia, od tego momentu gotować 5 minut. Ponownie odstawić do wystudzenia.
Mięso w wywarze powinno stać przynajmniej 6 godzin.Po tym czasie wyjąć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym. Podawać cieniutko pokrojone jako
wędlinę. Smacznego!


