Wykonanie
Wielokrotnie przymierzałam się do wypróbowania przepisu, który już od dawna krąży w internecie, ale nie ukrywam, że z pewną dozą nieśmiałości :))Myślałam: gotować tylko 5 minut??! Przecież ona będzie surowa - szkoda marnować
mięsa :( Aż w końcu zdecydowałam- teraz albo nigdy.I bardzo się cieszę, że w końcu nastąpiło to TERAZ bo
szynka jest rewelacyjna.Mięciuteńka, soczysta, różowa w środku - rewelacyjna na zimno kanapki zamiast sklepowych wynalazków :))

Składniki:
szynka wieprzowa (moja ok. 1,3 kg)2 litry
wody1/3 szklanki
soli1 łyżka
cukru1 łyżeczka
musztardy sarepskiej½ łyżeczka
pieprzu ziołowego3 ząbki
czosnku2 łyżki
majonezu5 ziarenek
ziela angielskiego4
listki laurowe5 ziarenek jałowcaWykonanie:

Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy
sól,
pieprz ziołowy,
cukier,
musztardę i
majonez i dokładnie mieszamy . Następnie dorzucamy obrane ząbki
czosnku,
ziele angielskie,
listki laurowe i
jałowiec.
Szynkę myjemy. O ile jest to ładny okrągły kawałek to po prostu wkładamy ją do zalewy, a jeśli nasza
szynka nie jest idealnie okrągła to przed włożeniem do garnka należy ją związać kuchennym sznurkiem, aby nadać jej ładnieszy kształt. Garnek stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy od momentu zagotowania przez 5-7 minut, po czym wyłączamy gaz i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie ponownie włączamy gaz pod garnkiem i znowu doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez kolejne 5-7 minut i zostawiamy w zalewie do całkowitego ostygnięcia.
