ßßß Cookit - przepis na Aksamitne mięso na kanapki

Aksamitne mięso na kanapki

nazwa

Wykonanie

Przepis na kanapkowe mięsko skradł nasze serca - idealnie wilgotne, pyszne i... zdrowe, bo domowe! Zawsze wiemy, co jest w środku (no pod warunkiem, że znamy zwierzaka, z którego pobraliśmy fragment mięsiwa ;)) Mięsko, które z czystym sumieniem serwuję córce, które w formie ciepłej może też służyć jako danie obiadowe...
Składniki:
1 kg mięsa - szynka wieprzowa bez kości, pierś z indyka, karkówka...
2 l wody
1/3 szkl. soli
1 łyżka cukru
1/2 łyżki pieprzu czarnego mielonego
1/2 łyżki pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 liście laurowe
2 ziarna jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka kolendry
Sposób przygotowania:
Wieczorem - w 1 szkl. wody rozmieszaj majonez i przyprawy. Dodaj do pozostałej wody, zagotuj i zostaw do wystygnięcia.
Następnego dnia do zimnej zalewy włóż mięso i zagotuj. Gotuj 5-7 minut. Następnie zostaw do następnego dnia w zalewie. Drugiego dnia ponownie zagotuj i gotuj 5-7 minut. Odstaw do wystygnięcia. Mięsko jest gotowe do spożycia :)
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/06/aksamitne-mieso-na-kanapki.html