ßßß Cookit - przepis na Szynka gotowana

Szynka gotowana

nazwa

Wykonanie

Mała „I” lubi jeść kanapki z mięsem. A ja nie lubię, gdy moje dziecko je wędliny naszpikowane chemią. Dlatego staram się jak najczęściej robić pasztety, klopsy, czy domowe wędliny. Jakiś czas temu pokazałam już tu przepis na gotowaną wędlinę z indyka . Teraz zaproponuję inną kompozycję przypraw. Szynka gotowana pachnąca owocem jałowca idealnie nadaje się również na Wielkanocne śniadanie.
Składniki:
Szynka wieprzowa ważąca ok. 1,5 kg
2 litry wody
1/3 szklanki soli
1 łyżka cukru
½ łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
½ łyżeczka pieprzu ziołowego
5 ząbków czosnku
2 łyżki majonezu
5 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
4 listki laurowe
1 łyżeczka ziarenek białej gorczycy
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
10 ziarenek owocu jałowca
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, cukier i majonez i dokładnie mieszamy (majonez zbije się w grudki). Dosypujemy pieprz (kolorowy i ziołowy), dorzucamy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, listki laurowe, rozmaryn, gorczycę, czarny pieprz i jałowiec. Mieszamy, przykrywamy garnek i doprowadzamy do wrzenia. Następnie studzimy.
Szynkę myjemy i jak jest to ładny kawałek to po prostu wkładamy do chłodnego wywaru, a jak nie, to przed włożeniem do garnka należy ją związać sznurkiem. Garnek stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do momentu aż się zagotuje. Gotujemy przez 5 minut, wyłączamy gaz i zostawiamy na co najmniej 6 godzin (ja gotuję wieczorem i zostawiam garnek na noc). Po tym czasie ponownie włączamy gaz pod garnkiem i znowu doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5 minut i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie szynkę kilkukrotnie odwracamy.
Ostudzoną szynkę kroimy na cienkie plastry i zjadamy :-)
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2013/03/szynka-gotowana.html