Wykonanie
Pomidory kiszone są równie pyszne jak
ogórki, świetne do podjadania, zupy pomidorowej która jest dużo lepsza niż z
przecierem pomidorowym. Wtedy wlewam nawet zalewę a
pomidory przecieram przez sitko. Polecam.
SKŁADNIKI :2 kg małych
pomidorków na każdy słoik ; po kwiatostanie
kopru,
listku laurowym,
zielu angielskim,
pieprzu,
czosnku1 łyżeczka
gorczycy1 duża łyżka
soli na 1 litr
wodyliść
chrzanu na wierzch słoikaPRZYGOTOWANIE :Słoiki myjemy, wsypujemy
przyprawy, następnie uciskamy
pomidory w miarę ciasno ale tak, żeby się nie zgniotły.
Wodę zagotowujemy, solimy i zalewamy słoiki wrzątkiem.Na wierzch wciskamy liść
chrzanu, uniemożliwi on wypłynięcie
pomidorków, dokładnie zakręcamy I odkładamy.Po kilku dniach, kiedy
pomidory ukisną wynosimy do piwnicy.Zimą smakują najlepiej.
Pomidory na drugi dzień, lekko ukiśnięte ;
Po dwóch tygodniach już mocno ukiszone ;