ßßß Cookit - przepis na KISZONE POMIDORY

KISZONE POMIDORY

nazwa

Wykonanie

Pomidory kiszone są równie pyszne jak ogórki, świetne do podjadania, zupy pomidorowej która jest dużo lepsza niż z przecierem pomidorowym. Wtedy wlewam nawet zalewę a pomidory przecieram przez sitko. Polecam.
SKŁADNIKI :
2 kg małych pomidorków na każdy słoik ; po kwiatostanie kopru, listku laurowym, zielu angielskim, pieprzu, czosnku
1 łyżeczka gorczycy
1 duża łyżka soli na 1 litr wody
liść chrzanu na wierzch słoika
PRZYGOTOWANIE :
Słoiki myjemy, wsypujemy przyprawy, następnie uciskamy pomidory w miarę ciasno ale tak, żeby się nie zgniotły.
Wodę zagotowujemy, solimy i zalewamy słoiki wrzątkiem.
Na wierzch wciskamy liść chrzanu, uniemożliwi on wypłynięcie pomidorków, dokładnie zakręcamy I odkładamy.
Po kilku dniach, kiedy pomidory ukisną wynosimy do piwnicy.
Zimą smakują najlepiej.
Pomidory na drugi dzień, lekko ukiśnięte ;
Po dwóch tygodniach już mocno ukiszone ;
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/08/kiszone-pomidory.html