Czas przygotowania: 25 min. Składniki na słoik ok. 1 , 5 L Koszt przygotowania: 9 , 00 zł SKŁADNIKI: 1 kg ogórków gruntowych ( twarde i czym mniejsze tym lepsze) 1 główka czosnku 1 pęczek kopru 5 cm chrzanu (korzeń) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka stołowa soli 1 L wody PRZYGOTOWANIE: Ogórki myjemy i usuwamy szypułki. Główkę czosnku kroimy na sześć części. Chrzan obieramy i kroimy w słupki. Zagotowujemy wodę, w której rozpuszczamy sól w proporcjach 1L wody :1 łyżka soli. Ogórki układamy ściśle w słoiku. Pomiędzy ogórkami wciskamy czosnek, chrzan, koper, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy jeszcze gorącą wodą z solą tak, aby składniki były całkowicie pod powierzchnią zalewy. Słoik z ogórkami przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 2-3 dni, aby się ukisiły. Smacznego.