Wykonanie
Pomidory kisi się przede wszystkim na Ukrainie. Wyglądają ciekawie, więc postanowiłam spróbować jak smakują i ukisić kilka. Ich smak ciężko określić. Są lekko pikantne i zupełnie nie przypominają smakiem
pomidorów świeżych, które wszyscy znamy. Są one rewelacyjne na zupę. Po prostu trzeba je spróbować samemu.Najlepiej do kiszenia nadają się twarde jeszcze niedojrzałe
pomidory.Składniki:twarde jeszcze nie do końca dojrzałe
pomidoryczosnek - 2 ząbki na słoik o pojemności 1l.liście
porzeczki - 2 liście na słoik o pojemności 1l.
ziele angielskie - 2 ziarna na słoik o pojemności 1l.
liść laurowy - 1 liść na słoik o pojemności 1l.
koper - około 2 łodygi z liśćmi i baldachami na słoik o pojemności 1l.
chrzan - kawałek o długości około 2 cm na słoik o pojemności 1l.
sól - 2 łyżki na 1 l.
wodyWykonanie:Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i osuszyć.
Pomidory umyć i przełożyć do słoików.
Chrzan obrać,
koper i liście
porzeczki opłukać.Do
pomidorów dodać liście
porzeczki,
ziele angielskie,
liść laurowy,
koper,
czosnek i
chrzanwcześniej pokrojony na mniejsze kawałki.
Wodę z
solą zagotować.Zalewać
pomidory gorącą
wodą z
solą, słoiki od razu zakręcać.Jeśli chcemy słoiki przechowywać długo możemy je pasteryzować. Słoiki wkładamy do garnka tak żeby się nie dotykały, zalewamy je
wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików około 1 cm poniżej zakrętek i gotujemy przez około 20 minut. Słoiki zostawiamy w garnku z
wodą do ostygnięcia.
Pomidory są gotowe po 4 - 5 dniach.