ßßß


Składniki:ok. 1 kg szynkisólpieprz ziołowy2 listki laurowe5 ziarenek ziela angielskiego1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (u mnie oliwa z oliwek) + 1/4 do smażeniaZalewa:1 łyżka musztardy2 łyżki majonezu1,7 - 2 l wodyMięso myjemy i bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowymPrzekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i smarujemy oliwą/olejem. Można dodać inne ulubione przyprawyMiskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 dni. Po dwóch dniach należy mięso wymieszać z przyprawami
Po 4 dniach wyjmujemy mięso i smażymy. Należy bardzo mocno, na dużym ogniu rozgrzać 1/4 szklanki oliwy i nie zmniejszając ognia smażyć mięso z każdej strony. Mój kawałek miał akurat taki kształt, że smażyłam z trzech. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony
Następnie przekładamy mięso wraz z tłuszczem z patelni do garnka tak dużego, aby nie wystawało i na małym ogniu zaczynamy dusić
W tym czasie zagotowujemy wodę (1,7 l), dodajemy do niej musztardę, majonez, dokładnie wszystko mieszamy i zalewamy mięso. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie
Szynkę gotujemy ok. 1,5 godziny, w zależności od tego, jak młode jest mięso. Czasem wystarczy godzina, u mnie to były 2 godziny, bo bardzo zależało mi na tym, aby mięso w środku było ugotowane. Należy sprawdzić widelcem czy szynka się ugotowała - wbić widelec w mięso i jeśli wchodzi miękko - to szynka jest gotowaOdstawimy do wystygnięcia, a potem zajadamy się kanapkami z domową szynką :)




Smacznego i na pewno na zdrowie!