Wykonanie
Smaczne pieczone
ziemniaki. W oryginalnym przepisie nazwane frytkami. Mimo, iż są bardzo smaczne, to, moim zdaniem, te przeze mnie zrobione nie do końca przypominały frytki więc nazwałam je po prostu pieczonymi
ziemniakami. Przepis ze strony Mniam Mniam
składniki1 kg
ziemniaków o dużej zawartości
skrobi*2 łyżki
oleju (np.
słonecznikowego lub rzepakowego)1 łyżeczka
ostrej papryki w proszku lub pominąćgłówka
czosnku opcjonalnie1 łyżka
cukrusólprzygotowanie
Czosnek podzielić na pojedyncze ząbki.Obrane
ziemniaki pokroić tak jak frytki lub w ósemki.Przełożyć
ziemniaki do miski, zalać zimną
wodą, dodać łyżkę
cukru, dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut.Wylać
wodę, wypłukać
ziemniaki pod bieżącą
wodą, dokładnie osuszyć na ściereczce.Ponownie przełożyć do miski, spryskać
olejem, posypać
papryką w proszku, wymieszać rękami.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia -
ziemniaki powinny być ułożone w jednej warstwie. Pomiędzy
ziemniakami ułożyć ząbki
czosnku. Lekko posolić.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez 15-20 minut, aż zaczną się rumienić.Wyjąć na chwilę, wymieszać, tak, by przypieczone strony znalazły się na dole.Piec przez następne 15-20 minut, aż ładnie się zezłocą i staną się chrupkie. Pod koniec pieczenia można na kilka minut włączyć termoobieg, aby końcówki frytek lekko się przypaliły.Podawać z dowolnym sosem np sosem przygotowanym z
jogurtu, odrobiny
majonezu i wyciśniętego
czosnku upieczonego razem z
ziemniakami. Smacznego!* najlepiej kupić
ziemniaki przeznaczone na frytki, bywają takie w marketach. Jeżeli nie wiemy czy
ziemniaki są odpowiednie polecam metodę sprawdzania Grzegorza z Mniam Mniam, który radzi aby
ziemniak przekroić na pół, następnie potrzeć kilka
razy połówki przekrojoną stroną o siebie. Jeśli będą się sklejać, oznacza to, że
ziemniaki mają dużo
skrobi.Uwagi: moje frytki piekły się dłużej bo ok 50 minut. Pod koniec, na ostatnie 15 minut, włączyłam grill z funkcją termoobiegu, miałam nadzieję ,że skórka
zrobi się trochę bardziej chrupiąca. Była bardzo ładnie zrumieniona ale do chrupiącej trochę jej brakowało.