Wykonanie
Dawno nie było na blogu przepisu na
wędlinę domową. dzisiaj na tapetę wzięłam
schab. Pyszny, delikatny, soczysty, idealnie doprawiony. Absolutnie nie suchy ;) Przepis znaleziony na stronie "Ogrodnik w podróży" . Polecam i to baaardzo :)Składniki na marynatę:2 litry
wody (może być z kranu)40g
soli peklowej3 łyżki
papryki ostrej4 przeciśnięte ząbki
czosnku1 łyżka
cukruponadto:2kg
schabu bez kości1 łyżka
papryki ostrejolejsiatka wędliniarska lub sznurek wędliniarski
Schab oczyścić z błon i tłuszczyków. Umyć. W garnku wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty. Zanurzyć
schab i wstawić do lodówki na 5 dni (codziennie obracać).Po tym czasie wyjąć z zalewy i wsadzić do siatki wędliniarskiej lub związać sznurkiem.
Paprykę wymieszać z odrobiną
oleju i natrzeć dokładnie. (Można też natrzeć samą
papryką a spryskać
masłem czosnkowym w sprayu) Ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub lekko natłuszczonej.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 100 stopni przez 1,5 godziny. (pieczenie w takiej temp. zapewnia soczystość i zwartość
schabu).Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić do wystudzenia. Następnie przełożyć na noc do lodówki. Smacznego :)