Schab po węgiersku z piekarnika - wędlina kanapkowa

nazwa

Wykonanie

Dawno nie było na blogu przepisu na wędlinę domową. dzisiaj na tapetę wzięłam schab. Pyszny, delikatny, soczysty, idealnie doprawiony. Absolutnie nie suchy ;) Przepis znaleziony na stronie "Ogrodnik w podróży" . Polecam i to baaardzo :)
Składniki na marynatę:
2 litry wody (może być z kranu)
40g soli peklowej
3 łyżki papryki ostrej
4 przeciśnięte ząbki czosnku
1 łyżka cukru
ponadto:
2kg schabu bez kości
1 łyżka papryki ostrej
olej
siatka wędliniarska lub sznurek wędliniarski
Schab oczyścić z błon i tłuszczyków. Umyć. W garnku wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty. Zanurzyć schab i wstawić do lodówki na 5 dni (codziennie obracać).
Po tym czasie wyjąć z zalewy i wsadzić do siatki wędliniarskiej lub związać sznurkiem.
Paprykę wymieszać z odrobiną oleju i natrzeć dokładnie. (Można też natrzeć samą papryką a spryskać masłem czosnkowym w sprayu) Ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub lekko natłuszczonej.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 100 stopni przez 1,5 godziny. (pieczenie w takiej temp. zapewnia soczystość i zwartość schabu).
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić do wystudzenia. Następnie przełożyć na noc do lodówki. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2015/09/schab-po-wegiersku-z-piekarnika-wedlina.html