Wykonanie
W tym tygodniu, zaraz po świętach, pojechaliśmy na zakupy... Miały być tylko szybkie, ale w ręce wpadła nam Maszyna do wypieku
chleba, kiedyś się już zastanawialiśmy nad jej kupnem, ale jakoś odłożyliśmy to na późnij... Ani się nie obejrzeliśmy a wieczorkiem piekł się już nasz pierwszy chlebek z maszyny - pełnoziarnisty... na pierwszy raz użyłam gotowej mieszanki, ale drugi chlebek już był własnej mieszanki...- 300 ml letnie
wody - temp. ok 20-25 st.- 1 łyżka stołowa
oleju- 500 gr gotowej mieszanki- 9 gr
soli- 1 mała łyżeczka
cukru- w pojemniku umieścić składniki (najlepiej tak jak zaleca to producent) u nas najpierw składniki mokre a
potem suche, czyli
woda,
olej,
mąka,
sól,
cukier- włączyć odpowiedni program (u nas program 1, waga 700 g, skórka medium)- gdy maszyna skończy pieczenie, zostawić bochenek w formie przez ok 10 min.- po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia - na kratce- kroić jak już będzie zimnySmacznego.