Wykonanie
            Share the post "Koreańskie szybkie 
ziemniaki z patelni/Korean style potatoes"Dziś proponuje kolejną wersję 
ziemniaków, idealnie pasujących do każdego dania głównego w stylu azjatyckim. Słodko-słone 
ziemniaki, z 
sezamem, w całości przygotowane na patelni w zaskakująco krótkim czasie. Osobiście nie przepadam za 
ryżem, a z kolei uwielbiam dania kuchni azjatyckiej, dlatego też wyszukuję wszelkie możliwe jego substytuty i te ziemniaczki sprawdzają się w 100%. Polecam!Scroll down for English(2 porcje)Składniki:3 średnie 
ziemniaki, pokrojone w ok. 1 cm kostkę2 łyżki 
oleju½ szklanki 
wody2 ½ łyżki 
sosu sojowego2 łyżki 
miodu1 ½ łyżki 
cukru3 ząbki 
czosnku, przeciśniętego przez praskę1/4 łyżeczki 
soli1 łyżeczka uprażonego na suchej patelni 
sezamuPrzygotowanie:Na dużej patelni rozgrzej 
olej, włóż 
ziemniaki i smaż na średnio-dużym ogniu przez 5-7 minut, aż będą lekko przyrumienione, ale jeszcze surowe w środku.Dodaj 
wodę, 
sos sojowy, 
miód, 
cukier i 
czosnek, po czym gotuj całość przez 6-8 minut, do momentu aż 
ziemniaki będą ugotowane, a sos zgęstnieje do konsystencji 
syropu. Przesuń wszystkie 
ziemniaki na jedną stronę patelni i odlej nadmiar tłuszczu.Umieść patelnię ponownie na ogniu, 
posól ziemniaki, posyp 
sezamem i wymieszaj. Następnie wyłóż do miseczek i podawaj.Smacznego!

English versionKorean Style Potatoes(2 servings)Ingredients:3 medium-sized potatoes, cut into 1 cm cubes2 tbsp oil½ cup water2½ tbsp soy sauce2 tbsp honey1½ tbsp sugar3 cloves of garlic, minced1/4 tsp salt1 tsp roasted 
sesame seedsPreparation:Heat up 2 tbsp oil in a pan and fry the potatoes on med-high heat for 5-7 minutes until half cooked and lightly seared on the outside.Add the water, soy, honey, sugar and garlic and simmer for 6-8 minutes until potatoes are cooked and the sauce thickens and is no longer runny. Push the potatoes aside and tilt the pan to let the oil drip down. Spoon out the excess oil and discard it. Place the pan on the heat again and add salt to taste.Sprinkle with 
sesame seeds and toss to coat. Dish out into a bowl and 
serve warm or cold.Enjoy!

Share the post "Koreańskie szybkie 
ziemniaki z patelni/Korean style potatoes"




