Wykonanie
Super szybkie, super łatwe, super smaczne danie obiadowe. Powstało z połączenia kilku przepisów z książki "Mała, Wielka Księga
Makaronu"

składniki (3 porcje)250 - 300 g
makarony150 g młodego
szpinaku1 duża
szalotka3 ząbki
czosnku120 g
śmietany200 g
łososia wędzonego - może być tzw.
sałatkowysólpieprzgałka muszkatołowałyżka
kaparów do posypaniamały pęczek
koperkuprzygotowanie
Cebulę i
czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
Szpinak opłukać, obciąć ogonki, pokroić na duże kawałki. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę i
czosnek, zeszklić. Dodać
szpinak i zaczekać aż zmięknie. Wlać
śmietanę, doprawić
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem. Wymieszać. Gotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodać pokrojonego na małe kawałki
łososia. Dobrze wymieszać, doprawić
cytryną i podgrzewać na niewielkim ogniu. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie
makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3 łyżki
wody z gotowania
makaronu.
Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem
szpinakowo - łososiowym, posypać
koperkiem i
kaparami. Smacznego!




