Wykonanie
Świetny chutney z
papryki i
chili wg przepisu Jamie Oliver'a. Dobry do
sera, tostów lub zimnych
mięsWymaga nieco czasu, dobrze robić z podwójnej porcji
składniki:8 - 10
papryczek chili8 dojrzałych
czerwonych paprykoliwa2 średnie
czerwone cebule, obrane i pokrojone1 gałązka
rozmarynu, oberwane i posiekane listki2
liście laurowe5cm laska
cynamonusól morskaświeżo zmielony
czarny pieprz100 g
brązowego cukru150 ml
octu balsamicznegoPrzygotowanie w piekarniku włączyć opcję grill.
Papryki i
papryczki chili ułożyć na blasze i włożyć pod gorący grill . Co jakiś czas obracać , aż skórka
zrobi się czarna ( małe papryczki podpieką się szybciej) . Ostrożnie przenieść opieczone gorące
papryki do miski i przykryć folią spożywczą. Kiedy ostygną, z łatwością można będzie je obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne.
Obrane i pozbawione pestek
papryki posiekać i odłożyć,Na patelni rozgrzać nieco
oliwy.Dodać
cebulę,
rozmaryn,
liście laurowe,
cynamon, posolić i popieprzyć.Dusić na małym ogniu przez ok 20 min lub dłużej , do czasu aż
cebula stanie się bardzo miękka, gęsta i lepiąca.Dodać posiekane
papryki,
cukier i
ocet i nadal gotować do momentu kiedy płyn się zredukuje i otrzymamy gęsty chutney. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem usunąć
cynamon i
liście laurowe. Można przechowywać w lodówce i zjadać na bieżąco lub zamknąć w słoiczkach