W czasie Lekcji gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim przygotowaliśmy między innymi długo pieczone żeberka z konfiturą z czerwonej cebuli. Muszę powiedzieć, że ta konfitura bardzo mi przypadła do gustu i postanowiłam ją odtworzyć w mojej kuchni.Składniki na 6-8 porcjiCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:500 g czerwonej cebuli4 łyżki brązowego cukru Muscovado100 ml czerwonego wytrawnego wina5 łyżek octu balsamicznegotymianeksól morskaświeżo zmielony czarny pieprzolej do smażeniaWykonanie:Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, solimy i podsmażamy, aż będzie szklista i lekko się skarmelizuje. Wtedy dodajemy cukier, lekko przesmażamy, następnie dodajemy ocet i wino. Cebulę smażymy na małym ogniu, aż do odparowania płynów. Na koniec pieprzymy, dodajemy tymianek, mieszamy i podajemy.