ßßß Cookit - przepis na Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

nazwa

Wykonanie

W czasie Lekcji gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim przygotowaliśmy między innymi długo pieczone żeberka z konfiturą z czerwonej cebuli. Muszę powiedzieć, że ta konfitura bardzo mi przypadła do gustu i postanowiłam ją odtworzyć w mojej kuchni.
Składniki na 6-8 porcji
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
500 g czerwonej cebuli
4 łyżki brązowego cukru Muscovado
100 ml czerwonego wytrawnego wina
5 łyżek octu balsamicznego
tymianek
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, solimy i podsmażamy, aż będzie szklista i lekko się skarmelizuje. Wtedy dodajemy cukier, lekko przesmażamy, następnie dodajemy ocet i wino. Cebulę smażymy na małym ogniu, aż do odparowania płynów. Na koniec pieprzymy, dodajemy tymianek, mieszamy i podajemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/09/konfitura-z-czerwonej-cebuli.html